Vyhľadávanie:

Tropické motýle i rastlina z čias dinosaurov

Tropické motýle i rastlina z čias dinosaurov

Tropické motýle môžete v týchto dňoch na vlastné oči vidieť v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Medzi exponátmi zaujímavej výstavy (21. 5. - 30. 6. 2010) sa nachádza aj motýľ Attacus atlas. S 30-centimetrovým rozpätím krídel patrí medzi najväčšie motýle sveta. Argema mittrei, takzvaná Madagaskarská kométa, je zasa najväčším zástupcom dlhochvostých okáňov (Saturnidae) a v ríši motýľov má ešte jedno prvenstvo - najväčšie známe vajíčko motýľa.

Ak sa do záhrady vyberiete, určite si nenechajte ujsť pohľad na najúžasnejší botanický nález minulého storočia ihličnan Wollemi Pine (odborný názov Wollemia nobilis). Ide o druh, o ktorom sa predpokladalo, že je viac ako dva milióny rokov vyhynutý. Rastlinu preto na celom svete označujú ako rastlinu z čias dinosaurov. V prírode rastie voľne a jej objav, vravia botanici, pre nás všetkých otvára most do tajomnej a fascinujúcej minulosti našej Zeme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...