Vyhľadávanie:

Tvoriví hutníci na plátnach i fotografiách

Tvoriví hutníci na plátnach i fotografiách

Košický Dom umenia ponúka zaujímavú výstavu

Pod rovnomenným názvom sa v salóniku košického Domu umenia začala 13. novembra 2014 výstava vybraných diel profesionálnych umelcov a výtvarne i fotograficky nadaných hutníkov. Na jej slávnostnom otvorení nechýbali okrem autorov a ich blízkych aj manažéri U. S. Steel Košice, medzi nimi i viceprezident pre BSC John P. Coyne a riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača, riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein a ďalší hostia.

"Je to po prvý raz, čo sa hutníci prezentujú na výstave nielen na plátnach, ako tomu bolo v predošlých siedmich rokoch zvykom, ale aj fotografiách. Ich diela vznikli na dvoch plenéroch, maliarskom i fotografickom, ktoré sa konali v lete v auguste, v jeden týždeň na tom istom mieste - v nádhernom prostredí firemného doškoľovacieho strediska v Medzeve a jeho okolí. Práve tu sa zrodilo viac než šesťdesiat hodnotných výtvarných diel a niekoľko tisíc fotografií," uviedla pred slávnostným otvorením vernisáže organizátorka oboch podujatí Jana Šlosárová z útvaru riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice. Dodala, že kým sa maliari venovali predovšetkým voľnej tvorbe, krajinomaľbe a zátišiam, fotografi zvečňovali krajinu, hámor, tvorivý dom na vidieku, prírodu, vodopády i nočnú oblohu, vrátane Mliečnej dráhy.

S myšlienkou zorganizovať prvý fotografický plenér prišla Kathleen Babcoková, ktorá sa ho spolu s ďalšími železiarmi a pod vedením lektora Igora Tymczáka aj zúčastnila. "Priznávam, mala som spočiatku trochu obavy, pretože nikdy predtým som so skutočnými fotografmi nefotila. Veľmi príjemné preto bolo moje zistenie, že išlo o ľudí, ktorí o fotografiách rozmýšľajú rovnako ako ja. Účasť na plenéri bola pre mňa veľmi zaujímavou skúsenosťou. Chcem sa všetkým poďakovať, maliarom aj fotografom, za skvelé prijatie. V príjemnej atmosfére, ktorá v Medzeve vládla, sme sa cítili ako doma," ocenila obe akcie a ich organizáciu Kathleen Babcoková. Informovala tiež, že vybrané výtvarné i fotografické diela budú predmetom charitatívnej aukcie na firemnom bále. "Výťažok z nej pomôže Občianskemu združeniu Červený nos."

Ak si chcete to najlepšie, čo vzniklo na oboch plenéroch v auguste tohto roka pozrieť, máte ešte možnosť. Obrazy profesionálnych umelcov Anny Hausovej, Dariny Kopkovej, Dana Tatarku, Jána Šoltésa, Janky Onuškovej či Pavla Kvoriaka, hutníkov Lenky Hrickovej, Kristíny Záthureczkej, Evy Svrčekovej, Dariny Kolibárovej, Mariána Vargu, Ingy Piskovej, Jána Kisuckého a nášho bývalého kolegu Jána Peržela, vás isto oslovia. Rovnako ako skvelé fotografie Kathleen Babcokovej, Richarda Dreisiga, Blanky Vargovej, Heleny Krattingerovej, Miroslava Silvášiho, Radovana Kobularčíka a Igora Tymczáka. Výstava je otvorená počas koncertov Štátnej filharmónie Košice a potrvá do nedele 30. novembra 2014.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...