Vyhľadávanie:

Účastnícky rekord už prekonaný

Účastnícky rekord už prekonaný

Do štartu 88. ročníka MMM v Košiciach ostáva osemnásť dní

Záujem o najatraktívnejšie športové podujatie, ktorým je Medzinárodný maratónu mieru v Košiciach, z roka na rok rastie. Už teraz je prekonaný jeho účastnícky rekord. Kým vlani bolo na maratón, polmaratón a ďalších sedem sprievodných športových akcií zaregistrovaných rekordných 5 426 účastníkov, k 9. septembru 2011 sa prihlásilo už 6 058 štartujúcich. Aj tento počet môže byť ešte prekonaný, pretože do 1. októbra sa totiž môžu záujemcovia stále prihlasovať a registrovať. Doteraz sa prihlásilo 916 bežcov (846 mužov a 70 žien) na maratón, 1 534 na polmaratón, 242 in-line korčuliarov, 17 handbikerov, jeden vozičkár, 148 členov štafety 4 x 1/4 maratón, 2 200 bežcov na minimaratón U. S. Steel Family Run, 500 súťažiacich v disciplíne Atletika hrou a 500 účastníkov juniorskej štafety.

Najstarší maratón v Európe sa bude niesť v znamení 50. výročia štartu dvojnásobného olympijského šampióna z rokov 1960 v Ríme a 1964 v Tokiu Abebe Bikilu. Ten v roku 1961 triumfoval na maratónskej trati v Košiciach časom 2:20:12 hod. Včera, 13. septembra 2011, bola po tlačovej konferencii v budove historickej radnice otvorená vernisáž výstavy s názvom Bikila. Okrem iných materiálov zo života a športovej kariéry tohto, dnes už nebohého, fenomenálneho bežca z Etiópie, tu môžete vidieť aj bronzovú bustu Bikilu, ktorej autorom je košický akademický sochár Arpád Račko.

Traťový rekord MMM sa za ostatných desať rokov zmenil päťkrát, bezmála o päť minút, na 2:08:33 hod., ktorý vlani vytvoril Keňan Gilbert Chepkwony. Už teraz je známe, že do Košíc príde až dvadsať afrických bežcov so statusom Elite. Viacerí z nich už bežali maratón i rýchlejšie než je aktuálny traťový rekord. Najhorúcejším favoritom je Gashav Melise Asfaw z Etiópie, ktorý osobným časom 2:08:03 hod. vyhral v roku 2006 maratón v Paríži. Organizátori by však 88. ročník podujatia radi ozdobili prvým ženským maratónom pod 2:30 hod. Preto do metropoly východu angažovali nielen skupinku mladých ambicióznych Afričaniek, ale i niekoľko ďalších skúsených vytrvalkýň z Európy. Maratónska premiéra čaká aj členku Obal servisu Košice Katarínu Bérešovú, päťnásobnú víťazku košického polmaratónu. Pokúsi sa splniť kvalifikačný B-limit 2:43 hod. pre účasť na budúcoročné OH v Londýne. Aby to ženy mali na trati o niečo ľahšie než po iné roky, k dispozícii budú mať sprievodné vozidlo s traťovým manažérom a bežcom, tzv. vodičom - "zajacom", ktorý sa postará o udávanie tempa pred skupinou žien v pelotóne.

Aj o divákov pri trati mestského okruhu bude postarané. V rámci sprievodného programu sa môžu zapojiť do vlaňajších úspešných formátov, ako sú Atletika hrou, Cvakni si maratón, Biela noc/Nuit Blanche s večerným ceremoniálom zapálenia maratónskeho ohňa i Hudobný maratón. Ten bude koncipovaný ako hudobná prechádzka v dĺžke päť kilometrov popri maratónskej trati. Hudobné skupiny vystúpia na šiestich tematických hudobných pódiách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...