Vyhľadávanie:

Udelili Grand Prix Ekotopfilm 2008

Udelili Grand Prix Ekotopfilm 2008

Filmy o trvalo udržateľnom rozvoji si pozreli tisícky divákov

Minulý týždeň, od pondelka 20. do piatku 24. októbra, hostila Bratislava v poradí už 35. ročník Medzinárodného festivalu filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm 2008. Hlavným partnerom podujatia, ktoré patrí k najstarším svojho druhu na svete, bola spoločnosť U. S. Steel Košice.

"V piatich kinosálach Auparku si mohli tisícky divá­kov pozrieť 97 súťažných filmov," konštatoval v závere festivalu jeho generálny riaditeľ Pavol Lím. "Záujem ľudí rôznych vekových kategórií bol veľký, projekcie bežali od rána do večera. Tešíme sa už na Košice, kde sa prehliadka toho najlepšieho, čo festival priniesol, uskutoční od 11. do 14. novembra tohto roku."

Okrem prehliadky najnovších filmov a televíznych programov, v ktorých rezonovalo množstvo zaujímavých tém - poznatky vedy a techniky, spolužitie človeka a zvierat, voda ako výzva pre budúcnosť či investigatívna publicistika, priniesol festival i celý rad zaujímavých odborných podujatí. Na rôznych fórach rozoberali odborníci a široká verejnosť problematiku environmentálnej výchovy v školách, odpadové hospodárstvo či aktuálne výzvy trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku. Už tradične patrilo k slávnostnému programu i odovzdanie pocty Honour of Ekotopfilm, ktorá sa udeľuje domácim a svetovým osobnostiam za mimoriadne výkony v záujme trvalo udržateľného rozvoja, za významné vedecké objavy, humánne či kultúrne aktivity alebo za celoživotné dielo.

Nositeľkou tohtoročnej pocty sa stala po prvýkrát Slovenka - Eva Siracká, prezidentka Ligy proti rakovine.

V piatok, 24. októbra, sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie podujatia spojené s udeľovaním cien najlepším filmom. Ako konštatoval Bruce Bucklin z USA, medzinárodná porota ktorej predsedal, mala ťažkú úlohu. Cenu prezidenta SR získal americký film Rajská záhrada na konci sveta. Grand Prix Ekotopfilm 2008 si odniesla nemecká snímka Polárne medvede - Život na tenkom ľade. V kategórii A - populárno-vedecké filmy získal cenu U. S. Steel Košice francúzsky film V mene ruží. Porota udelila ešte šesť hlavných a šestnásť ďalších cien a jedno čestné uznanie. Cena primátora mesta Košice putovala do rúk tvorcov nemeckého filmu Misia vrcholky stromov.

O pripravovanom priebehu košickej prehliadky najúspešnejších festivalových filmov, ktorá bude už o necelé dva týždne v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici, ale aj o sprievodných podujatiach, budeme aktuálne informovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...