Vyhľadávanie:

Ukrajinskí odborári v USSK

Ukrajinskí odborári v USSK

Na skupinu 22 odborových funkcionárov z ukrajinskej dnepropetrovskej oblasti zanechala nedávna návšteva spoločnosti U. S. Steel Košice hlboký dojem. Mnohí z nich videli fabriku po prvý raz. Prekvapila ich prepojenosť firmy so službami pre zamestnancov, od zdravotníckych, cez dopravné, bankové a ďalšie. Hovorili, že je to skôr malé mestečko, než hutnícky kombinát ponímaný podľa ich, domácich skúseností.

V priemysle Ukrajiny majú veľký význam odvetvia ťažkého priemyslu, predovšetkým hutníctvo železa, uhoľný priemysel, strojárstvo. To je tradícia i prostriedok živobytia pre mnohých ukrajinských zamestnancov, konštatoval vedúci delegácie Vasilij Kirilovič Ševčenko. Od roku 1982 vedie "profsojuz", obdobu nášho odborového zväzu hutníctva. Zväz združuje 130 tisíc odborárov a v minulom roku si pripomenul storočnicu svojho vzniku. Štruktúra odborového zväzu je podobná ako u nás: zväz je "zastrešujúcim" orgánom približne šesťdesiatky odborových organizácií, ktoré sú príslušné jednotlivým závodom. Svoje pôsobenie u zamestnávateľov označili ukrajinskí odborári za vôbec nie jednoduché. Pre zamestnancov usilujú dosiahnuť čo možno najviac výhod, napríklad, zriadili takzvaný penzijný fond, dohodli príspevky pri narodení dieťaťa, zamestnanci v prvovýrobe majú možnosť odísť do dôchodku podstatne skôr, než to legislatíva umožňuje ostatným ľuďom, bez zníženia výšky dôchodku. Skoro všetci zamestnanci sú aj odborármi, organizovanosť je až 98-percentná.

V neformálnom rozhovore členovia RO OZ METALURG U. S. Steel Košice Mikuláš Duľa, Juraj Antalík, Karol Krišica, Peter Pasternák, Michal Tabák, Mikuláš Hintoš a Štefan Skubák ukrajinským hosťom predstavili výsledky činnosti odborov vo fabrike i na Slovensku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...