Vyhľadávanie:

Uľahčujú manipuláciu i prepravu

Uľahčujú manipuláciu i prepravu

V prevádzke výroby drevených obalov spoločnosti OBAL-SERVIS vyprodukujú mesačne tisícky drevených podložiek

Stačí sa priblížiť k výrobnej hale jednej z prevádzok zo závodov dcérskej spoločnosti OBAL-SERVIS a.s. Košice a ovanie vás omamná, pre hutu nezvyčajná vôňa dreva. Je ho všade naokolo. V nedávno dostavanej prídavnej hale čakajú na expedíciu už hotové, do prepravných kociek naukladané výrobky, vedľajšie sterilizačné zariadenia sú pripravené pojať ďalšie kubíky dreva. Na nádvorí chlapi čosi majstrujú pri drvičke, vo vnútri, v hale, ďalšie partie pri kapovaco-frézovacej linke a formátovacej píle chystajú pre zákazníkov z materskej spoločnosti ďalšie várky drevených podložiek. Vyzerajú ako obyčajné palety, s ktorými sa bežne stretávame, ale...

"Nezainteresovaní ľudia si často myslia, že sú to palety, ale tie majú úplne iné parametre. Aj keď účel ich použitia, je tak, ako v prípade drevených podložiek, rovnaký," zdôrazňuje Jozef Palčík, baliaci technik. "Naše výrobky slúžia na uloženie zabalených produktov hutníckej výroby určených na expedíciu, uľahčujú manipuláciu, skladovanie a prepravu až k zákazníkovi. Ich dôležitou funkciou," dodáva, "je ochrana zabalených výrobkov pred poškodením."

V prevádzke výroby drevených obalov vyrobia mesačne tisícky kusov drevených podložiek. Vo väčšine prípadov jednorazových. Nezvyknú sa od zákazníkov po doručení tovaru vracať. Aj keď v ostatnom čase, v rámci úspor nákladov, sa v tomto smere prvé lastovičky objavujú. Na stovky by sa dali počítať druhy drevených podložiek. "Vyrábajú sa na základe výkresovej dokumentácie, ktorej súčasťou sú technická správa a statický výpočet" vysvetľuje J. Palčík. "Všetko ostatné je už na nás. Väčšinou vyrábame podložky pre zvitky a kotúče pásky, pocínované tabule, produkty s vyššou pridanou hodnotou, akými sú napríklad dynamo páska, pozinkované zvitky a pásky pre automobilový priemysel." Najzložitejšie a najmohutnejšie sú drevené podložky pre pocínované zvitky. Už aj vzhľadom na to, že tento finálny produkt je pomerne háklivý na poškodenie, prešli v ostatnom čase zlepšeniami. "Počas prepravy sa stávalo, že sa zvitky po drevenej podložke posúvali. Padali rôzne návrhy ako docieliť, aby sa v priebehu expedície, hlavne po železnici, ale i v kamiónoch, kvôli nestabilite zvitky nepoškodzovali. V spolupráci s CTS a DZ Expedícia sa nám to podarilo. Dnes majú drevené podložky stredový kruh, ktorý výrobok pevne drží."

Objem výroby tohto druhu drevenej podložky, dodal výrobný riaditeľ spoločnosti OBAL-SERVIS Karol Palčík, je a v budúcnosti bude nižší. Teraz mesačná produkcia predstavuje necelých 2000 kusov. "Divízny závod Expedícia pracuje na novom projekte - zámene drevených podložiek za kovové. Nebudú sa však používať na expedíciu pre všetkých zákazníkov, len vo vybraných trhových lokalitách."

"Aké používame drevo? Bukové, ale väčšinu, až 75 percent, tvoria ihlič­nany," odpovedá na otázku majster Peter Poľa, ktorý nás sprevádza halou. "Záleží na tom, aký druh podložky z neho vyrobíme. Celé bukové sú oveľa ťažšie, nezriedka vážia aj 200 kilogramov. Chlapi majú čo robiť pri ich ukladaní. Onedlho sa to však zmení, začiatkom septembra tohto roku by sme mali dostať zariadenie na výrobu týchto podložiek s elektricky ovládaným obracačom..." Kým sa podložky dostanú k zákazníkom, musia prejsť sterilizáciou, je to vlastne tepelné ošetrenie dreveného obalového materiálu podľa požiadaviek fytosanitárnej normy FAO ISMP 15/2002. Vyžaduje si ju legislatíva, bez osvedčenia o nej nemôže náklad opustiť hranice Slovenska. Patrí k nevyhnutným požiadavkám zo strany štátov Európskej únie, ale aj Ukrajiny, Ruska, USA, či krajín Južnej Ameriky.

"Tepelným ošetrením sa v podložkách ničia zárodky škodcov, ktoré by sa mohli eventuálne dostať k zákazníkom. A to si nikto nepraje," vysvetľuje J. Palčík. Od januára do konca júla tohto roku, pridáva ďalšiu informáciu P. Poľa, sa sterilizácii v dvoch zariadeniach podrobilo 3954 kubíkov dreva. Za zmienku nepochybne stojí, že drevený polotovar tu má až 99-percentné využitie. Odpad, ktorý pri výrobe podložiek vzniká, drvia a odovzdávajú ako druhotnú surovinu na ďalšie spracovanie. Aj vďaka investičným akciám, ktoré realizovali v minulom roku. A pripravujú ďalšie.

"Ide napríklad o likvidáciu azbestových čelných stien a ich náhradu za sendvičové zateplené panely, výmenu svietidiel a do poriadku chceme dať i nádvorie, ktoré potrebuje, vzhľadom na veľkú premávku nákladných áut a vysokozdvižných vozíkov, nový povrch," dodáva K. Palčík na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...