Vyhľadávanie:

Urobiť radosť dieťaťu môže každý z nás

Urobiť radosť dieťaťu môže každý z nás

Projekt Stromček prianí zavítal v tomto roku do detských domovov v Podolínci a Košiciach

Do Vianoc je ešte relatívne ďaleko, vyčkať treba ešte viac než dva mesiace, no aktivity súvisiace s organizáciou projektu Stromček prianí, ktoré spoločnosť U. S. Steel Košice rozbieha v tomto roku už po desiaty raz, nepočkajú. V stredu minulý týždeň, 12. októbra, zavítal tohtoročný Stromček prianí, v ktorom zamestnanci fabriky plnia chlapcom a dievčatám ich vytúžené vianočné priania, do dvoch detských domovov. Radostnú zvesť o zapojení do programu sme deťom do Podolínca a na Uralskú ulicu v Košiciach priniesli spolu s manželkou viceprezidenta pre ľudské zdroje Beátou Pitorákovou.

Nuž, klobúk dole pred Podolínčanmi. Dvanásťčlenná skupinka detí nás v mene všetkých obyvateľov Detského domova sv. Klementa Hofbauera, ktorý si v tomto roku pripomína desiate výročie svojho vzniku a kde sa v súčasnosti starajú o bezmála päťdesiat chlapcov a dievčat, privítala ako sa patrí. Spolu s tetami vychovávateľkami - Stankou Borzeckou a Monikou Kaletovou pripravili vianočné pásmo pesničiek a kolied, za ktoré by sa skutočne nemuseli hanbiť ani profesionáli. Talenty na pohľadanie zvládli vystúpenie bravúrne. Nečudo, že si od osadenstva v zaplnenej miestnosti, v ktorej sa zišli temer všetky deti aj s vychovávateľkami, profesionálnymi rodičmi a riaditeľom domova Štefanom Strakom i jeho zástupkyňou Dankou Štefkovou, vyslúžili veľký a prajný potlesk. Zaslúžili si ho...

Kartičky v podobe anjelika, ktoré si deti prevzali z rúk hostky Beáty Pitorákovej, ale i sladká pozornosť, sa míňali jedna radosť. Už ich len opatriť menom, dobre porozmýšľať a na rubovú stranu napísať svoje vianočné želanie. Kým staršie deti mali zakrátko všetko premyslené a najradšej by kartičky vyplnili hneď, niektoré to napokon aj urobili, tie menšie si vôbec neboli isté. „Chcel by som takú veľkú farebnú loptu... alebo futbal. Aj rukavice na zimu,“ prezradilo nám svoje skromné želanie jedno z detí len krátko predtým, než sme sa rozlúčili.

Detský domov na Uralskej ulici v Košiciach, kam sme sa vydali priamo z Podolínca krátko popoludní, nás privítal bezstarostným džavotom tých najmenších, nedalo sa nezaregistrovať ani vzrušenú vravu školákov i tínedžerov. Neveľká obývačka, no popravde najväčšia miestnosť v domove, v ktorom sa starajú o šesťdesiatšesť detí od najútlejšieho veku až po dospelosť, bola plná na prasknutie. Chlapci a dievčatá v sprievode profesionálnych rodičov, pestúnov i vychovávateliek už netrpezlivo čakali na hostí z košickej oceliarne. Napokon sa predsa len dočkali. A na tvárach sa im objavili úsmevy, keď sa všetko o dôvode návštevy dozvedeli priamo od manželky viceprezidenta pre ľudské zdroje Beáty Pitorákovej. Mysle najmä školákov začalo, akože inak, okamžite zamestnávať, čo si aj s pomocou tiet vychovávateliek na svoju kartičku prianí napokon asi napíšu. A skutočne sa im ich želanie vyplní? „Ja ešte neviem, čo to bude. Musím porozmýšľať,“ ostýchavo odpovedalo sotva šesťročné okaté chlapča po tom, čo sa deti návštevníkom z U. S. Steel Košice predstavili pásmom piesní a básničiek a dostali kartičku v podobe domčeka, ale i sladkú čokoládu. No napokon predsa len zo seba dostal: „Chcel by som autíčko alebo motorku!“ oznámil nám váhavo.

Ktovie, či si to napokon nerozmyslí... Času má ešte dosť. Vyplnené kartičky sa majú do fabriky vrátiť do konca mesiaca. V polovici novembra už budú zdobiť stromčeky, ktoré vyrastú v areáli spoločnosti. Urobiť radosť dieťaťu môže každý z nás.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...