Vyhľadávanie:

Ústretovosť košickej oceliarne pomohla aj obci Nový Salaš

Ústretovosť košickej oceliarne pomohla aj obci Nový Salaš

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

V roku 2012 prijala spoločnosť U. S. Steel Košice rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky vrátane dopravy za symbolickú cenu, ktorú koordinoval útvar GM pre strategické suroviny, si starostovia mimoriadne cenia. Záujem o tento druh podpory neutíchol ani vlani. Ako konštatovala Martina Zelizňáková, referentka pre predaj vedľajších výrobkov, len v minulom roku putovalo do osemdesiatich siedmich obcí dovedna vyše 112 390 ton materiálu z vysokopecnej trosky. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Novému Salašu, malej obci s pahorkatinovým katastrom v malebnom prostredí Slaných vrchov, susediacej s národnou prírodnou rezerváciou Veľký Milič, kde žije dvestoosem obyvateľov, "velí" sympatická žena. Andrea Michalková bola pred časom ekonómkou, pracovala pre nadnárodnú spoločnosť. Dnes je starostkou, no nie na stopercentný úväzok. S úsmevom vraví, že jej riadenie vecí verejných v obci nie je v žiadnom prípade o funkcii či o príjme. "Skôr je to o tom, že pre našu obec niečo chcem urobiť," konštatovala pri našom rozhovore. S malým rozpočtom sa veľké veci robiť nedajú. Napriek tomu sa ona i Novosalašania nevzdávajú a snažia sa život v obci skrášliť a spríjemniť. A to aj prostredníctvom rôznych projektov, na realizáciu ktorých sa im podarí získať z rôznych fondov dotáciu. Nedávno v obci napríklad ukončili reguláciu stošesťdesiat metrového úseku miestneho potoka Terebľa, ktorý je v správe podniku Lesy SR Banská Bystrica. Ten bol aj investorom. Koryto potoka prehĺbili a rozšírili, brehy spevnili. Ak vyjde ďalší projekt, ktorý podali v Novom Salaši na Environmentálny fond Bratislava, regulácii by sa mala podrobiť aj zvyšková časť potoka, čím by sa zabezpečila ochrana majetku obyvateľov obce a priľahlých pozemkov pred povodňami.

Pri rozvojových programoch obce pomohla aj ústretovosť spoločnosti U. S. Steel Košice v dodávkach umelého hutného kameniva. "Už minulú zimu sme vhodné frakcie umelého kameniva použili na posyp komunikácií. Vyšlo nám to perfektne. Veď rok predtým nám posyp odčerpal z rozpočtu približne šesťsto eur, kamenivo nás vyšlo ani na päťdesiat eur. Boli sme veľmi radi, že sme toľko ušetrili," uviedla starostka. Materiál z košickej oceliarne použili spolu s vyfrézovaným asfaltom na úpravu cesty na Hrabinu, Do kúta a rovnako ako v mnohých iných obciach, aj na vysypanie a úpravu poľných ciest, vybudovanie podložia pod parkoviská a oddychové zóny či ihriská. Zásoba, ktorú mali v čase našej návštevy uloženú v sklade v Slanci, má podľa slov A. Michalkovej poslúžiť na vyspravenie cesty vedúcej k pozemkom, ktoré chcú pripraviť na individuálnu bytovú výstavbu. "Vaše kamenivo je na to ako stvorené," poznamenala.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...