Vyhľadávanie:

Útulok pre zvieratá potrebuje pomoc

Útulok pre zvieratá potrebuje pomoc



Mesto a košická oceliareň sú zajedno:

Priamo v priestoroch útulku pre opustené zvieratá pri Haniske, ktoré prevádzkuje Občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, sa uskutočnilo pracovné stretnutie prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka a primátora mesta Košice Františka Knapíka. V sprievode šéfky útulku Romany Šerferovej si prezreli zariadenie a oboznámili sa s problémami, s ktorými sa tu dobrovoľníci a ochranári denno denne pasujú. Útulok, v ktorom nachádza prechodný domov bezmála stopäťdesiat zvierat, je v neľahkej situácii. Po finančnej i materiálnej stránke.

Súrne potrebuje nové koterce, dokončiť práce na oplotení i rekonštrukcii dvoch budov. Vlastných prostriedkov veľa nieto. Združenie "žije" iba z darov fyzických a právnických osôb, rôznych zbierok a finančných príspevkov, ktoré mu na účet prichádzajú od darcov dvoch percent dane z príjmov. Z nich treba uhradiť krmivo a lieky pre zvieratá, služby veterinára a ďalšie prevádzkové náklady. A práve o formách možnej pomoci útulku diskutovali predstavitelia samosprávy mesta, košickej oceliarne i občianskeho združenia.

"Januárové záplavy, ktoré spôsobili v areáli škody, zintenzívnili potrebu pomôcť útulku," povedal na krátkom brífingu František Knapík. "A snahu dostať starostlivosť o opustené zvieratá na úroveň, akú si zasluhuje." Mesto podľa vyjadrenia primátora útulok podporuje viacerými spôsobmi. Dlhodobo mu prenajalo pozemky, niekoľkokrát poskytlo financie na dobudovanie infraštruktúry i základnú materiálnu pomoc. V ostatnom čase napríklad v podobe poľnej kuchyne, v ktorej dnes pre zvieratá pripravujú potravu. "V budúcnosti, aj po spoločných diskusiách s USSK, budeme hľadať ďalšie spôsoby pomoci. Finančné i materiálne."

Košická oceliareň spolupracuje s Úniou vzájomnej pomoci ľudí a psov už niekoľko rokov, manželka prezidenta Kathleen Babcoková na podobných projektoch participuje v USA aj v Košiciach. Jednou z aktuálnych konkrétnych foriem pomoci je i dodávka prvého koterca, ktorý s podporou U. S. Steel Košice vyrobili žiaci Strednej odbornej školy v Košiciach-Šaci spolu s majstrami odborného výcviku. "V tomto projekte ide aj o zmysluplnú prácu pre žiakov školy s ktorou dlhodobo spolupracujeme. V tejto aktivite plánujeme pokračovať a podieľať sa na výrobe ďalších kotercov. Spolu ich bude dvadsať," uviedol George F. Babcoke. Povedal tiež, že firma pomôže nielen financiami, ale aj ľudskou prácou pri dokončení budovy a oplotenia, na ktorých hutníci pracovali aj vlani počas májových dobrovoľníckych dní.

Mesto chce zasa finančne prispieť napríklad na krmivo či lieky alebo veterinárne náklady. Plánuje tiež osloviť so žiadosťou o pomoc svojich partnerov. Mestské lesy, ktoré by mohli dodávať pre koterce drevo na podlahy i firmu Kosit, ktorá by mohla podľa slov primátora pomôcť pri likvidácii odpadu a sutín. Priestor na podporu vidí mesto aj v intenzívnejšej propagácii činnosti útulku pri komunikácii so základnými školami.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...