Vyhľadávanie:

Už aj hutníci majú svoj deň

Už aj hutníci majú svoj deň

Hovoríme s prezidentom ZHŤPaG SR a výkonným viceprezidentom pre strategické implementácie Antonom Jurom

Tohto roku, 9. septembra 2005, po prvýkrát v Banskej Štiavnici svoj deň spolu s baníkmi, geológmi a naftármi oslavovali aj hutníci. Organizátorom podujatia bol Zväz hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR. O priebehu osláv Oceľ východu bližšie informoval prezident ZHŤPaG SR a výkonný viceprezident pre strategické implementácie spoločnosti USSK Anton Jura.

· Prečo sa ZHŤPaG SR rozhodlo popri Dni baníkov organizovať aj Deň hutníkov?
Zväz hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie organizuje oslavy Dňa baníkov v starobylej Štiavnici od roku 1997. Vzhľadom na to, že slovenské baníctvo a hutníctvo sa po dlhé stáročia vyvíjali spoločne a z dôvodu historického prepojenia na Banícku akadémiu v Banskej Štiavnici, sme sa rozhodli spojiť oslavy baníkov a hutníkov.
S hrdosťou si pripomíname zašlé zlaté časy slovenského baníctva, vďaka ktorému vzniklo ďalšie priemyselné odvetvie na spracovanie toho, čo bane vyťažili.
My, hutníci, máme s baníkmi veľa spoločného. Tým nemyslím len hutníctvo železných kovov. Na už spomenutej Banskej akadémii, jedinečnej svojho času na svete, vznikali popri technológii dobývania aj rôzne hutnícke techniky a technológie. Niektoré z nich sa zachovali dodnes. Aj známy Salamander vznikol v čase Banskej akadémie, ktorá bola Alma Mater tak pre baníkov, ako aj hutníkov. Oslavy spoločne využívame k pripomenutiu si bohatej histórie a tradícii slovenského baníctva a hutníctva.

· Mohli by ste čitateľom Ocele východu povedať niečo bližšie o programe tohto unikátneho podujatia?
Účastníci bilancovali výsledky svojej práce, tak v jednotlivých firmách, ako aj v celom odvetví. Minister hospodárstva SR rezortnými vyznamenaniami ocenil najlepších pracovníkov v rezorte. Z našej spoločnosti boli za pracovnú obetavosť ocenení Ján Antoš (DZ Mechanika), Ján Jakubov (DZ Oceliareň), Ján Jelč (DZ Energetika) a za pracovnú vernosť Pavel Reštei (DZ Teplá valcovňa). Vyznamenania im boli udelené za účasti predstaviteľov Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva životného prostredia SR, ZHŤPG SR a odborových zväzov KOVO, Metalurg, pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu SR, Nezávislých kresťanských odborov Slovenska, reprezentantov výrobných organizácií odmenených pracovníkov a samozrejme aj zástupcov USSK. Súčasťou osláv bolo slávnostné zhromaždenie predstaviteľov Banskej Štiavnice, družobných miest, zástupcov MH SR, MŽP SR, Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, niektorých slovenských poslancov európskeho parlamentu, NR SR, čestných občanov mesta a ďalších hostí v kostole svätej Kataríny. Slávnostný príhovor mal aj prezident Slovenskej banskej komory a 1. viceprezident ZHŤPaG SR Peter Čičmanec. Do programu osláv sa zaradilo podpísanie Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa s tromi zamestnaneckými organizáciami, čím sa úspešne zavŕšil sociálny dialóg, ktorý ZHŤPaG SR vedie s predstaviteľmi zamestnancov.
Oslavy vyvrcholili večerným Salamandrovým pochodom baníkov a hutníkov v slávnostných uniformách zo Slovenska, ale aj hostí z Maďarska, Poľska a Nemecka historickým centrom Štiavnice, sprevádzaný živou hudbou, spevom a alegorickými vozmi pripomínajúcimi historické okamihy Štiavnice. Tohtoročným oslavám žičilo aj počasie a prilákalo mnoho domácich obyvateľov, turistov tuzemských aj zahraničných, ako aj zvedavé televízne kamery STV.

· Aké ďalšie rozhodujúce plány má do budúcnosti ZHŤPaG SR, na čele ktorého stojíte?
V prvom rade chcem povedať, že náš priemyselný zväz zastupuje záujmy celej členskej základne v oblasti hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie Slovenska. Patríme k najväčším zväzom na Slovensku. Zastupujeme záujmy 34 členov z oblasti výroby, vzdelávania, vedy a výskumu. Naši členovia zamestnávajú takmer 28 000 zamestnancov. Hlavným cieľom zväzu je zastupovanie spoločných podnikateľských záujmov našich členov a ochrana ich podnikateľských práv a slobôd. Takisto participujeme na príprave rozhodujúcej legislatívy, ktorá určuje rámce na podnikanie v odvetviach, ktoré zastupujeme. Naším cieľom je snaha o zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku ako takého, vrátane nízkeho daňového zaťaženia a obmedzenie regulačných snáh zo strany štátu a v poslednej dobe aj zo strany EÚ. Zväz zastrešuje aj sociálny dialóg na odvetvovej úrovni medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov, čoho výsledkom sú kolektívne zmluvy vyššieho stupňa.
Medzi rozhodujúce ciele na tento rok patrí dosiahnutie zníženia odvodového zaťaženia zamestnávateľov na Slovensku, ktoré patrí medzi najvyššie nielen v rámci EÚ ale aj OECD.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...