Vyhľadávanie:

V apríli budú hrať aj Košičanom

V apríli budú hrať aj Košičanom

Turné Rochesterského mládežníckeho filharmonického orchestra v Európe

V rámci turné po Poľsku, Maďarsku a Slovensku budú mať aj Košičania možnosť vypočuť si 11. apríla 2007 v Dome umenia koncert unikátneho zoskupenia, vyše stočlenného Rochester Philharmonic Youth Orchestra (RPYO) - Rochesterského mládežníckeho filharmonického orchestra zo Spojených štátov.

Hudobná tradícia vynikajúcej kvality sa s mestom Rochester na brehoch jazera Ontário v štáte New York spája od 20. rokov minulého storočia. Sídli v ňom aj svetoznáma Eastman School of Music a jeden z najváženejších symfonických orchestrov v krajine Rochester Philharmonic Orchestra (Rochesterský filharmonický orchester). Dôležitou súčasťou vzdelávacieho programu tohto hudobného telesa je mládežnícky orchester, ktorý spája najšikovnejších mladých inštrumentalistov vo veku od 13 do 19 rokov.

Od roku 1993 je hudobným riaditeľom orchestra David Harman, popredný dirigent profesionálnych a univerzitných orchestrov. Počas tridsiatich šiestich rokov, od roku 1970, pritiahol RPYO stovky talentovaných a zapálených stredoškolských študentov, ktorí hľadajú výzvy osobné i hudobné. V RPYO objavia komunitu mladých ľudí, ktorí milujú hudbu, pracujú výnimočne tvrdo a spolu zdieľajú premenlivú silu symfonickej hudby. Po krajine i svete je roztrúsených viac ako 1300 absolventov RPYO. Pracujú v mnohých profesiách. Vyše päťdesiati z nich vystupujú ako profesionálni muzikanti v hlavných amerických orchestroch, vrátane Boston Symphony, Chicago Symphony, Clevelend Orchestra, Dallas Symphony, New York Philharmonic, Pittsburgh Symphony a Rochester Philharmonic Orchestra. Ostatní si vybudovali profesionálne hudobné kariéry ako komorní muzikanti alebo členovia profesionálnych jazzových zoskupení. Hudobnou udalosťou každej sezóny je výnimočný Side-by-Side koncert RPO a RPYO v divadle Eastman Theatre. Hrajú diela Berlioza, Mahlera, Respighiho a Smetanu. Pri príležitosti 35. výročia sa RPYO objavil vo viacerých televíziách a rádiách. Každé tri roky pripravuje program medzinárodných výletov. Od roku 1995 účinkovali v Anglicku, Nemecku, Francúzsku a Taliansku.

Pre slovenské publikum si pripravili skladby Leonarda Bernsteina, Georga Gershwina, Aarona Coplanda, ale i Antonína Dvořáka a Bélu Bartóka.

U. S. Steel Košice je partnerom podujatia.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...