Vyhľadávanie:

V boji s rakovinou chorých nenechávame samých

V boji s rakovinou chorých nenechávame samých

Deň narcisov v U. S. Steel Košice podporili železiari 3 228 eurami

Piatok, 17. apríla, krátko po piatej hodine ráno. Prvé električky a autobusy vysypali zo svojich útrob ešte ospalých železiarov náhliacich sa na rannú zmenu. Vo vestibule vrátnice č. 2, ale i pri bráne č. 1 a 3 už dobrú polhodinu skôr rozložili "svoj stan" ôsmi aktivisti. Teda presnejšie sedem žien a jeden muž. Mária, Katarína, Alica, Ľudmila a Júlia z klubu onkologických pacientok Viktória pri košickej pobočke Ligy proti rakovine a železiari - dobrovoľníci Annamária Tothová, Alžbeta Tiszsová a Roman Jesenský. Deň narcisov sa začal aj v U. S. Steel Košice.

Najväčšiu verejnoprospešnú finančnú zbierku na Slovensku hádam netreba nikomu zvlášť predstavovať. Žltý kvietok narcis je už trinásť rokov symbolom jari a nádeje. Ľudia si ho pripínajú na odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili svoju solidaritu s osobami postihnutými rakovinou. Financie vyzbierané počas dňa Liga proti rakovine, ktorá akciu organizuje, prerozdeľuje do projektov zameraných na psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a služby na zlepšenie kvality ich života a na prenos výsledkov klinického a základného výskumu do diagnostiky, liečby a rehabilitácie onkologických pacientov.

Pochmúrne, upršané a ešte tmavé ráno rozjasnilo v hute dvetisíc živých a tisíce umelých narcisov. Žena kráčajúca predo mnou sa pristavila na chodníku pri Márii a Kataríne. Žltý kvietok si pripla na golier kabáta a náhlila sa ďalej. Vo vestibule hlavnej vrátnice sa zastavila ešte raz. Ďalší kvietok, tentoraz živý, po tom, čo vhodila do škatule eurá, si zobrala od Annamárie Tothovej. "Prečo dvakrát?," zopakovala nechápavo moju nesmelú otázku, ktorá sa mi nevdojak vtisla na pery, hádam i preto, že nás v tej chvíli míňali menej všímaví oceliari. "Lebo chcem, ..." znela stručná odpoveď a ja som sa zahanbila. Pýtať sa prečo, bolo naozaj nemiestne. Veď kto z nás nemá vo svojom blízkom okolí človeka s týmto ochorením alebo aspoň o ňom nepočul... Napokon, aj ja som zápas s ňou prežívala vo svojej najbližšej rodine a nemôžem nemyslieť aj na svoju známu, ktorá sa s diagnózou rakovina iba učí žiť... Možno časom nájde cestu aj do košického klubu Viktória, ktorý poskytuje poradenstvo, pomoc a podporu ženám s nádorovým ochorením prsníka už od roku 1997.

"Nájdu tu informácie, organizujeme vzdelávacie a rôzne voľnočasové aktivity pre členky, zapájame sa do aktivít Ligy proti rakovine a klub čiastočne nahrádza aj chýbajúcu psychosociálnu sieť v onkológii," priblížila jeho činnosť pani Mária. Ona sama patrí medzi onkologických pacientov. Hoci ju o niekoľko dní čaká ďalšia operácia, v piatok nemohla chýbať medzi aktivistkami. Ženám, ktorým pripínala narcis nezabudla pripomenúť, aká dôležitá je prevencia a pridala aj zopár osobných skúseností. Svoje o chorobe vie aj pani Ľudmila. Zobrala jej sestru a zasiahla aj ju. Život ide ďalej, s prítomnosťou sa treba vyrovnať a od svojej budúcnosti očakávať vždy len to najlepšie. To by vám poradili...

Húf železiarov sa v priebehu dvoch hodín na vrátniciach premlel smerom von i dnu. Ľudí bolo o poznanie menej než v iné dni týždňa. Mnohí totiž práve v tento deň čerpajú voľno so 60-percentnou náhradou mzdy. Škatule na zbierku, ktoré mali aktivisti zavesené na krku, však aj napriek tomu oťažievali.

Pred siedmou sa ku skupinke pripojili aj Kathleen Babcoková, manželka prezidenta U. S. Steel Košice a Beáta Pitoráková, manželka viceprezidenta pre ľudské zdroje. Obe absolvovali v hute Deň narcisov po druhý raz. A treba povedať, že s veľkým nasadením. Prvé kroky pani Kathleen viedli do kancelárie Georgea F. Babcoka. Hoci sa už ponáhľal do prevádzky, našu malú skupinku prijal s úsmevom a pridal i zopár viet. "Je to veľmi dobrá vec a jedna z aktivít, ktoré podporujeme, aj preto, že sa do nej zapájajú samotní zamestnanci," povedal na margo akcie, ktorú v trochu inej podobe poznajú aj v USA. "Je chvályhodné, že sa tak deje aj napriek ťažkým časom, ktorými prechádzame." Pani Beáta bola rovnako úspešná aj u Martina Pitoráka a jeho najbližších spolupracovníkov. "Deň narcisov podporujem vždy, je to užitočná akcia," uviedol viceprezident. V ďalšej polhodine sa do zbierky zapojili aj ďalší členovia vrcholového manažmentu prichádzajúci do práce, ktorí sa pri narcisoch pristavili pred vchodom do budovy. A spolu s nimi ďalší zamestnanci z administratívnej budovy.

"My budeme musieť v našej škatuli pri zratúvaní peňazí hľadať aj zlatý prsteň," prezradili počas krátkej prestávky pri horúcom čaji a káve Roman Jesenský a Ľudmila, ktorí mali stanovište pri vrátnici č. 1. "Cez otvor spadol do škatule jednej pani pri vyberaní peňazí z peňaženky. Dali sme jej telefonický kontakt, tak hádam mala po nočnej zmene, z ktorej sa ponáhľala na autobus, pokojný spánok..." vysvetľoval Roman.

"Bežci prispeli tiež," pochválila partiu bežcov z klubu BK Steel Alžbeta Tiszová, ktorá sa na Dni narcisov (zavčasu ráno stihla absolvovať ešte svoj pravidelný beh z bydliska do firmy) ako dobrovoľníčka zúčastnila po prvý raz. "Firma nás už viackrát podporila, tak si považujem za povinnosť pomoc vrátiť aspoň takýmto spôsobom," dodala so slovami, že sa už teší aj na dni dobrovoľníkov U. S. Steel Košice. "Vybrala som si čistenie cyklistického chodníka v Krásnej."

Poriadne nabitý program mala v piatok aj Annamária Tothová. Hoci si v piatok čerpala voľno a nemohla pomáhať celý deň - čakala ju ešte škola, pri zbierke nechýbala. Aj ona patrí medzi pravidelných dobrovoľníkov. Je darkyňou krvi, videli sme ju pracovať v ZOO a tento rok sa chystá pomáhať v útulku pre psov. V rodine má už aj aktívneho nasledovníka. Dvanásťročný syn by bol s mamou najradšej všade. "Včera ma potešil i dojal tým, že mi dával svoje peniažky, aby podporil túto akciu."

Medzi železiarmi aktivisti tohto roku vyzbierali 3 228 eur (97 246,73 Sk). Je to veľmi pekný výsledok a poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli. "Aj zamestnanci tejto veľkej firmy bojujú s touto zákernou chorobou a určite im pomôže vedomie, že kolegovia ich v tomto boji nenechávajú samých. Teší nás, že aj v dnešnej ťažkej dobe ľudia neváhajú rozdeliť sa a pomôcť tak niekomu neznámemu," zhodnotili zbierku v našej spoločnosti aktivisti.

Výnos zo zbierky použije Liga proti rakovine aj pre centrum pomoci, ktoré pre onkologických pacientov v polovici mája otvoria na Sídlisku Železníky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...