Vyhľadávanie:

V Boliarove spevňovali cesty a ušetrili na rozpočte

V Boliarove spevňovali cesty a ušetrili na rozpočte

Spoločnosť U. S. Steel Košice pokračuje v pomoci obciam

Košická oceliareň v pomoci obciam neustáva ani v tomto roku. Každý týždeň opúšťajú brány fabriky nákladné autá naložené desiatkami ton umelého hutného kameniva z vysokopecnej trosky a mieria do obcí Košického i Prešovského kraja, ktoré tento materiál, za symbolickú cenu, zužitkovávajú pri výstavbe ciest, rekonštrukcii chodníkov, výstavbe ihrísk a pri mnohých ďalších rozvojových programoch. Šetria pri tom obecný rozpočet i životné prostredie a aj vďaka spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá v priebehu troch predchádzajúcich rokov vyexpedovala obciam bezmála 256 tisíc ton umelého hutného kameniva, je život v nich lepší a krajší. V našom seriáli mapujúcom využitie tohto materiálu pokračujeme aj v tomto roku.

Boliarov patrí medzi menšie obce. František Hlavatý, ktorý tu "starostuje" už štvrté funkčné obdobie, vraví, že má 870 obyvateľov. Boliarovčanom niet čo závidieť, vládne tu takmer štyridsaťpercentná nezamestnanosť. Na úrade práce je momentálne bezmála stoštyridsať z nich, "stodvadsiatka" zarezáva na aktivačných prácach. Kosia trávu, natierajú ploty, opravujú rigoly a ak treba, vykonávajú aj drobné murárske a zámočnícke roboty. Dedina sa v ostatných rokoch nerozrastá, čo mnohí, vrátane starostu, pripisujú aj na vrub niekdajšiemu plánu postaviť v blízkych Kecerovciach atómovú elektráreň.

"Do osemdesiateho šiesteho roku sme tu mali stavebnú uzáveru, mladí, ktorí sa chceli budovať, si domy postavili v Rozhanovciach či Budimíre. A aj keď uzávera napokon padla, situácia sa už nezmenila. Ak by tu však elektráreň pred rokmi postavili, rozvoj obce by dnes vyzeral úplne inak," zamýšľa sa nahlas František Hlavatý. Flintu do žita, ako sa vraví, tu však nikto nehodil. Práve naopak. V minulom roku v Boliarove ukončili a skolaudovali obecnú kanalizáciu i vodovod, ktorý chcú spustiť čím skôr. "Čakáme na oficiálne povolenie. Prameň vydá 7,6- sekundových litrov vody a zatiaľ je na vodovod napojený aj Bačkovík," ozrejmuje starosta a pridáva aj ďalšiu informáciu, podľa ktorej ak bude vody dosť, vypomôžu aj Kecerovciam, ktoré sú pre vyschnutý hlavný prameň odkázané na reguláciu dodávky vody a na jej dovoz v cisternách.

A na rad prišli a ešte aj prídu obecné cesty. Vyžadujú si opravy a rekonštrukcie na niekoľkých kilometroch. "Vaše kamenivo sme použili práve tam a tiež na vysypanie a spevnenie bočných uličiek a uličiek v dvoch rómskych osadách. Ďalšie množstvá máme pripravené na skládke. Rátame s tým, že ak sa nám podarí získať nejaké prostriedky z fondových peňazí, budeme v opravách komunikácií ďalej pokračovať," načrtáva ďalšie plány František Hlavatý. Finálnu úpravu vozovky bude mať na starosti víťaz výberového konania, no predprípravné práce na telese cesty chcú zvládnuť Boliarovčania sami. "Spodné vrstvy bude tvoriť vaše kamenivo, navozíme hrubšie i tenšie frakcie, ktoré budeme ubíjať. Vrch, teda zvyšok, urobí dodávateľská firma," plánuje starosta. A dodáva: "Rozprávam sa s kolegami a všetky obce sú vašej firme vďačné, že nám tak pomáhate. Lebo finančných prostriedkov je stále málo. Vieme, aké majú obce rozpočty a ako sú na tom hlavne menšie z nich. Skutočne, je to pre nás nemalá pomoc," ďakuje a nezabudne pochváliť vynikajúcu kooperáciu a komunikáciu, ktorú za U. S. Steel Košice v prípade dodávky umelého hutného kameniva obciam koordinuje útvar Generálneho manažéra pre strategické suroviny a Martina Zelizňáková z predaja vedľajších produktov a na ktorej úzko spolupracuje dcérska spoločnosť RMS, a.s. Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...