Vyhľadávanie:

V Buzici pribudnú miesta na parkovanie

V Buzici pribudnú miesta na parkovanie

Pomoc košickej oceliarne si v okolitých obciach veľmi cenia (3)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku, upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo, využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali za symbolickú cenu. O tom, na čo ich použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré postupne v Oceli východu uverejňujeme.

Poznáte Buzicu? Viete, čo túto neďalekú prihraničnú malebnú obec s bezmála tisícdvesto obyvateľmi v ostatných rokoch najviac charakterizuje? Ak by ste sa opýtali domácich, dvihli by zrak k oblohe. Alebo aspoň k najbližšiemu stĺpu. To by však muselo byť neskoro na jar, v lete, alebo koncom augusta. Len na niekoľko mesiacov v roku sa Buzica premieňa na bocianiu dedinu. Starosta Jozef Mohňanský sa pri tomto prirovnaní len usmial. "Nuž veru, máme ich tu dosť. Veď tu majú kvalitné podmienky na život..." Málokto vie, ornitológovia však určite, že práve Buzici patrí po Zemplínskom Hradišti druhé miesto na Slovensku v počte bocianích hniezd. Neverte však povere, že bociany prinášajú radosť do domu - deti. To by v obci pribúdali noví obyvatelia jedna radosť. "Je to len jedno či dve percentá ročne," skonštatoval starosta a dodal, že obec si "drží" približne rovnaký počet obyvateľov už dlho. Ľudia odtiaľto neodchádzajú bývať do mesta. "Polohu máme veľmi dobrú. Nie sme ani blízko, ani ďaleko od Košíc, železiarní i priemyselného parku v Kechneci, kde Buzičania našli pracovné príležitosti. Všade sa dostaneme pomerne rýchlo."

Rovnako ako aj v iných obciach i v Buzici pomoc zo strany košickej oceliarne veľmi privítali. Peňazí na rozvoj ani tu nie je nikdy dosť. Z eurofondov sa nedávno podarilo dať dokopy autobusové zastávky, cestu v obci i chodníky, možností na zveľaďovanie a spríjemňovanie života v Buzici je však, tak ako aj inde, stále dosť. Bezmála tritisíc ton umelého hutného kameniva tu použili a použijú na realizáciu viacerých projektov.

"Pri hraničnom priechode, pri cintoríne, futbalovom ihrisku a neďaleko obecného úradu plánujeme vybudovať väčšie i menšie parkoviská, na čo sa nám umelé hutné kamenivo z U. S. Steel Košice veľmi hodí," konkr tizoval účel použitia upravenej vysokopecnej trosky starosta. "Okrem toho chceme spevniť poľné cesty do hĺbky dvesto až päťsto metrov. Závisí to ale od toho, či nám vystačí materiál. Našťastie, firma je veľmi nápomocná. Výborné je, že sme si mohli vybrať aj z jednotlivých frakcií. Všetky, od tej najjemnejšej až po najhrubšiu, vieme účelovo využiť. Je to pre nás veľká pomoc. Ak by som zobral do rúk kalkulačku a začal počítať, prišli by sme na nemalé úspory pre našu obec. Z ušetrených peňazí by sme chceli vytvoriť či už v materskej škole alebo základnej škole plochy na športovanie. Pre malý futbal, basketbal, hádzanú. V každom prípade však uprednostníme prírodný trávnik pred umelým."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...