Vyhľadávanie:

V Cesticiach aj vo Veľkej Ide využili kamenivo na rozvojové akcie

V Cesticiach aj vo Veľkej Ide využili kamenivo na rozvojové akcie

Pomoc košickej oceliarne si v okolitých obciach veľmi cenia (6)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo v nemalej miere využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali sa symbolickú cenu. O tom, na čo ho použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré postupne v Oceli východu uverejňujeme.

Starosta neďalekých Cestíc s vyše osemsto obyvateľmi, kam smerovalo v tomto roku bezmála dvetisíc štyristo ton umelého hutného kameniva, nešetril na adresu košickej oceliarne slovami vďaky. "Pomoc sa nám určite veľmi zišla. Ušetrili sme peniaze a pomohli si pri opravách miestnych komunikácií," konštatoval pred časom Róbert Grešo oceňujúc pritom možnosti využitia upravenej vysokopecnej trosky. "Kamenivo sme použili na vysypanie veľmi rozbitej komunikácie smerom na Veľkú Idu a ďalšej na Čečejovce. No máme aj ďalšie plány," načrtával zámery v obci starosta. Myslel na cestu na konci ktorej sa nachádza objekt poľovníckeho združenia. Problémom je, že sa tam už ani jeho členovia, no ani poľnohospodári nevedia niekedy dostať. "Keď je daždivo a vody je toľko, že steká z lesa, celý terén je rozbahnený tak, že sa ním nedá pomaly prejsť ani traktorom. Tam by sa nám zišlo kamenivo väčšej frakcie, aby sa cez neho vedela voda dostať preč, ale aby sa zároveň terén spevnil."

To, že umelé hutné kamenivo z produkcie U. S. Steel Košice má naozaj široké možnosti využitia, potvrdili aj rozvojové akcie v susednej obci - Veľkej Ide. Ako informoval prednosta obecného úradu Gabriel Lukács, časť materiálu, približne 180 ton, použili ako podkladovú vrstvu pri výstavbe multifunkčného ihriska, ďalšiu časť pod zámkové dlažby nielen v centre obce, ale i v parku. "Chceme ešte," dodal prednosta, "urobiť zámkovú dlažbu aj pred kaštieľom a vyrovnať tiež niektoré komunikácie."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...