Vyhľadávanie:

„V Jasovskej jaskyni sme ešte neboli, deťom sa páčila...“

„V Jasovskej jaskyni sme ešte neboli, deťom sa páčila...“

Rodiny zaradené do firemného projektu Sme s vami v pravý čas na spoločnom výlete

Starý dóm, Netopierí dóm, Biely dóm, Brčková chodba, Medvedia sieň... Viete, o čom je reč? Zainteresovaných otázka určite neprekvapí. Na istotu vám povedia, že ide o kvapľové útvary v jednej z najznámejších podzemných prírodných krás na Slovensku. Jasovská jaskyňa, ktorá zdobí Národný park Slovenský kras a ktorá patrí do svetového prírodného dedičstva, je známa pozoruhodnými skalnými tvarmi, mnohými archeologickými nálezmi, zimoviskom netopierov i zaujímavou históriou. Sprístupnená bola už v roku 1846, pričom dĺžka jej prehliadkovej trasy dnes meria viac než sedemsto metrov. V stredu  20. júla 2016 ju spolu s Donnou Buckisovou, manželkou prezidenta U. S. Steel Košice a ich dvomi deťmi,  ktoré trávia v Košiciach časť prázdnin, absolvovalo päť rodín železiarov zaradených do firemného projektu Sme s vami v pravý čas. Pozvanie na  krátky výlet prijali Kovácsovci, Turínski, Hlebovci, HorváthovciKépešovci. Najmä deti, ktorým čas z dvojmesačného odpočinku od školy už ukrojil viac než jednu tretinu, si prehliadku jaskyne užili. Väčšina videla jej útroby po prvý raz.

„V Jasovskej jaskyni sme ešte neboli, mne i deťom sa prehliadka páčila,“ potvrdila nám mama Andrea Horváthová po  jej absolvovaní. „Mňa osobne, ale aj deti, veľmi zaujalo  to veľké srdce z kameňa. Bolo veľmi pekné. Z odborného výkladu sme sa dozvedeli, že povesť vraví, že ak by spadlo, spadla by celá jaskyňa.“ Všetečná Simonka Turínska nám ešte pred dobrou štrúdľou stihla prezradiť, čo najviac zaujalo ju. „Kosti. Boli z líšky, aj z medveďa. Nieee, vôbec som sa nebála,“ presvedčivo doložila obzerajúc si malého netopiera z dreva, ktorý sa jej hompáľal na šnúrke na krku. Rovnaký darček na pamiatku si z výletu odnieslo každé dieťa rodiny zaradenej do firemného projektu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...