Vyhľadávanie:

V Košiciach sa uskutočnila konferencia o zamestnávaní Rómov

V Košiciach sa uskutočnila konferencia o zamestnávaní Rómov

Problematika zamestnanosti a zamestnávania Rómov dlhodobo bez práce bola hlavnou témou konferencie, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v stredu, 25. októbra 2006, v Dome techniky v Košiciach. Cieľom podujatia, ktoré pod názvom Zamestnávanie Rómov: Prekážky a nové prístupy pripravili Rozvojový program OSN, Košický samosprávny kraj a Kancelária Friedrich Ebert Stiftung na Slovensku, bolo podniknúť konkrétne kroky na zlepšenie sociálnej situácie Rómov žijúcich v chudobe a dlhodobo nezamestnaných.
Hlavnou myšlienkou konferencie, ako odznelo na tlačovej konferencii s jej organizátormi, bolo, že životné podmienky Rómov sa môžu zlepšiť najmä ich prístupom na trh práce, prípadne podporou takých nástrojov a politík, ktoré im umožnia pravidelné mesačné príjmy, či už formou chráneného zamestnávania alebo samozamestnávania. Vyše 100 účastníkov zo štátnej správy, samosprávy, akademickej obce, mimovládnych organizácií i podnikateľskej sféry diskutovalo nielen o nových nástrojoch a prístupoch napomáhajúcich začleneniu sa na trh práce, ale aj skúsenostiach a očakávaniach zamestnávateľov. Podelili sa s nimi zástupcovia niekoľkých firiem, okrem Obnovy Bardejov, Whirlpool a ďalších, aj spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá má v tomto smere niekoľkoročné skúsenosti a ktorej prejavom spoločenskej zodpovednosti voči komunite je uplatňovanie princípu rovnosti príležitostí. Jedným z momentov tejto snahy, ako uviedla na stretnutí s novinármi Ľubomíra Šoltésová, poverená zastupovaním riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice, je aj rozvinutie špeciálneho projektu zamestnávania Rómov, ktorý spoločnosť v spolupráci s MČ Košice Šaca, Lunik IX a obcou Veľká Ida realizuje od roku 2002. S cieľom pomôcť prakticky riešiť vysokú nezamestnanosť rómskej komunity, ktorá bola v spomínaných mestských častiach a obci takmer stopercentná, tak, aby priniesla bezprostredný efekt. Ďalšie projekty spoločnosti sú orientované na mládež a deti. Vzdelanie a získanie kvalifikácie sú totiž základom, ktorý vytvára lepšie podmienky pri uplatnení sa na trhu práce.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...