Vyhľadávanie:

V Košiciach sa zajtra začne 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie

V Košiciach sa zajtra začne 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie

Zajtra, 9. septembra 2004, sa v Košiciach začne štvordňový 11. európsky kongres pediatrickej reumatológie. Medzinárodné podujatie, ktoré podporila spoločnosť U. S. Steel Košice, usporadúva Európska spoločnosť pediatrickej reumatológie v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach.

"Je to pre nás česť, že sa kongres uskutočňuje na Slovensku a v Košiciach," informoval na tlačovej besede predseda kongresu Richard Veselý z I. kliniky detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. "Je to po prvýkrát, čo sa schádza vyše 300 popredných odborníkov z 41 štátov sveta v krajine východnej Európy. Chceme urobiť všetko pre to, aby sa stretnutie vydarilo. Pripravený je hodnotný vedecký program. Hlavnou témou rokovania je systémový lupus erythematosus, čo je v podstate zápalové ochorenie autoimunitnej povahy. Postihuje v priemere jedno zo sto tisíc detí a môže viesť až k invalidite. Očakávame, že na kongrese odznejú okrem iného aj prezentácie rôznych liečebných postupov pri tomto ochorení."

Na kongrese sa bude hovoriť o novinkách v celej šírke spektra detských reumatických chorôb, o problematike základného výskumu i o najnovších experimentálnych liečebných postupoch. Osobitná sekcia bude, podľa slov Richarda Veselého, venovaná pohybovej a sociálnej rehabilitácii pacientov s funkčným poškodením v dôsledku reumatických chorôb. Svoje výročné stretnutie bude mať v Košiciach aj Európska spoločnosť rodičov a priateľov detí s artritídou, ktorá ocení najvýznamnejšiu prácu vedúcu k zlepšeniu starostlivosti a tieto deti.

Medzinárodnému fóru odborníkov v Košiciach predchádzali dve samostatné akcie, ktoré sa uskutočnili vo Vysokých Tatrách. Bol to dvojdňový postgraduálny kurz pre štyridsať mladých začínajúcich lekárov, ktorí mali príležitosť stretnúť sa s poprednými svetovými predstaviteľmi tohto medicínskeho odboru a konzultovať s nimi svoje poznatky. Druhým podujatím bolo stretnutie mladých výskumníkov v oblasti pediatrickej reumatológie.

"Pediatrická reumatológia napriek tomu, že sa zaoberá ťažkými chorobami detského veku, nie je v popredí záujmu farmaceutických firiem. Preto si vysoko vážime všetkých, ktorí nám pomohli toto náročné podujatie finančne i organizačne zvládnuť. Patrí medzi nich aj spoločnosť U. S. Steel Košice," skonštatoval Richard Veselý.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...