Vyhľadávanie:

V Kremnici sa pripravujú na razenie euromincí

V Kremnici sa pripravujú na razenie euromincí

Do prijatia eura na Slovensku zostáva 176 dní

Slováci majú skúsenosti s výmenou peňazí. Za posledných takmer 60 rokov si museli na nové bankovky a mince zvykať niekoľkokrát. Pripomeňme, že pre obyvateľov vtedy ešte spoločného štátu Čechov a Slovákov bola najpamätnejšia "zmenka" na začiatku 50. rokov, kedy sa zmenila nielen grafika, ale čo bolo pre ľudí najdramatickejšie, aj hodnota peňazí. Samozrejme, v neprospech občanov. Výmena v roku 1953 vyvolala medzi obyvateľstvom mnohé nepokoje. Ľudia totiž neuverili slovám vtedajšieho československého premiéra Viliama Širokého, že odteraz bude kurz koruny spätý so sovietskym rubľom, ktorý je najpevnejšou menou na svete. Česi i Slováci vnímali túto výmenu peňazí ako veľkú lúpež, ktorá ich obrala o všetky úspory.

Dnes, presnejšie od 1. januára 2009, kedy korunu nahradí euro, také niečo nehrozí. Po včerajšom oznámení konverzného kurzu - 30,1260 Sk/€ - sa o štyri týždne, začiatkom augusta, začne na Slovensku duálne zobrazovanie cien a potom sa každý ľahko presvedčí, akú hodnotu majú jeho úspory v banke v slovenských korunách i v eurách. Zistí, že k znehodnoteniu jeho úspor nedôjde.


Výskumy Národnej banky Slovenska, i prieskumy medzi obyvateľmi, ktoré zverejňujú médiá, naznačujú, že zavedenie eura na Slovensku by malo mať pozitívny dosah na ekonomiku, ako aj na životnú úroveň obyvateľstva. Mnohí Slováci - napokon, potvrdila to aj minulotýždňová anketa Ocele východu medzi zamestnancami spoločnosti U. S. Steel Košice - sa dokonca na euro tešia.

Vari menej už na skutočnosť, že pri drobnejších nákupoch budeme častejšie používať euromince. A tie budú ťažšie ako korunové mince. Veď, napríklad, poleurová a jednoeurová minca, čo bude hodnota 15,063 a 30,126 Sk, sú o jeden gram ťažšie ako desaťkorunová minca a dvojeurová minca o dva gramy ťažšia ako desaťkorunáčka.

Potvrdiť to môžu aj v kremnickej mincovni, kde už, ako pre Oceľ východu povedal Jaroslav Setnický, vedúci marketingu Mincovne Kremnica, š.p., sa pripravujú na razenie euromincí so slovenskou rubovou stranou. S ich razením chcú začať v polovici augusta. Národná banka Slovenska pred časom informovala, že požiadavky slovenských bánk v oblasti predzásobenia eurovými mincami predstavujú 320,8 milióna kusov v hodnote 106,7 milióna eur. Celkovo v Kremnici vyrazia 500 miliónov eurových mincí so slovenskou rubovou stranou.

Zatiaľ čo eurobankovky budeme používať rovnaké ako v iných krajinách eurozóny, na zadných, rubových stranách euromincí sa objavia aj slovenské symboly.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...