Vyhľadávanie:

V Obrobni DZ Mechanika zdokonalili náradie na manipuláciu s bremenami

V Obrobni DZ Mechanika zdokonalili náradie na manipuláciu s bremenami

Magnet v roli ochrancu rúk

Vincent Ruščák z prevádzky Obrobne divízneho závodu Mechanika bol jedným z mnohých železiarov, ktorých príliš nenadchla novinka hľadajúca si pred približne dvomi rokmi miesto aj v U. S. Steel Košice. "Háčiky", ako zamestnanci hovoria pomôckam na bezdotykovú manipuláciu s bremenami pri preprave zdvíhacími zariadeniami, sa nepozdávali každému. Ľudia boli roky zvyknutí, že vo väčšine prípadov si pri tlačení, ťahaní, otáčaní alebo pri zachytávaní uviazaného bremena pomáhali najviac rukami a zrazu sa mali naučiť iný pracovný postup. Museli si zvyknúť a akceptovať korporačný program bezdotykovej manipulácie s bremenami. Dlhodobá štatistika totiž potvrdzovala, že ruky sú pri úrazoch najviac zranenými časťami tela a manipulácia s bremenami pri preprave zdvíhacími zariadeniami patrí medzi potenciálne zdroje úrazov.

Pri spomienke na počiatočnú nedôveru sa karuselár s 34-ročnou praxou a s čistým kontom úrazov usmial. Pred niekoľkými dňami totiž sám prišiel s návrhom, ako náradie inovovať. "Háčiky síce pomáhajú prichytávať bremená, ktoré potrebujem upnúť do lán a naložiť na žeriav, pri pohybe sa však hýbu, nie je možné ustáliť ich," vysvetľoval. "Pristihol som sa, že rozmýšľam o tom, ako to zmeniť. V dielni pracujeme s ťažkými predmetmi veľkých priemerov, pri rozkývaní je tu stále riziko možného zranenia. Napadlo mi skúsiť to s magnetom," rozhovoril sa.

Od myšlienky k realizácii nebolo ďaleko. Zvlášť, ak mala podporu vedenia prevádzky, ktoré denne podnecuje ľudí, aby sa pozerali okolo seba a hľadali možnosti na zlepšenie, a ak ležala obrazne povedané "na stole". "Pomohol som si magnetickým stojančekom na indikátorové hodinky, ktorý v dielni používame. Ja som ním nahradil háčik a výsledok vidíte," ukázal na kovový držiak s drevenou rúčkou opatrený magnetickou kockou. "Funguje jednoducho. Magnet sa zapína a vypína otočením spínača," predviedol výrobok, ktorý má aj podľa slov majstra karuselov a sústruhov Stanislava Daniela a majstra veľkých horizontiek Ladislava Mudrého rôzne varianty použitia. Presvedčili sme sa o tom hneď. Chlapi si vyskúšali schopnosti magnetu pri manipulácii s valcom i pojazdovým kolesom žeriava a fungovalo to. Obidve bremená bolo možné náradím uchopiť a usmerniť ich pohyb. Rovnako dobre by sa, podľa ich vyjadrenia, osvedčil aj pri manipulácii s plechmi, skrátka všade, kde ľudia pracujú s veľkými kusmi materiálov. "Je to jeden z variantov a určite prídu ďalšie a možno ešte lepšie nápady," konštatoval vedúci prevádzky Obrobne František Kuruc.

O inovované náradie, ktoré dokážu v prevádzke Obrobne skompletizovať, už prejavili záujem aj ďalšie prevádzky Mechaniky a o viac informácií požiadali aj iné divízne závody U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...