Vyhľadávanie:

V piatok príde na Hlavnú cyklistický had

V piatok príde na Hlavnú cyklistický had

Európsky Deň bez áut

V piatok 22. septembra máme šancu pripojiť sa k tisíckam Európanov vo veľkých mestách a vedome si vyskúšať aspoň jeden deň v roku, že nepoužívať auto je normálne a prirodzené. Európsky Deň bez áut, ktorý sa koná už po piaty raz, sa snaží upozorniť na neudržateľnosť individuálneho automobilizmu, jeho dopady na životné prostredie i na zdravie ľudí.

Na Slovensku v uplynulých rokoch iniciovali a koordinovali Deň bez áut väčšinou občianske združenia. V Košiciach sa angažovala najmä Cyklistická únia mesta Košice. Ako to bude tento rok, opýtali sme sa jej predsedu Karola Labaša.

"Deň bez áut je vyvrcholením európskeho týždňa mobility. Cieľom jubilejného piateho ročníka podujatia je popularizovaním chôdze, bicyklovej a verejnej dopravy presviedčať ľudí o nutnosti obmedzovať využívanie automobilov, aby sa tak zabránilo globálnym katastrofálnym klimatickým zmenám," uviedol. "Príspevkom obyvateľov Košíc, ktorý organizuje Spolok na podporu skrášľovania Košíc a Cyklistická únia mesta Košice, bude plazojazda najdlhšieho košického cyklistického hada v centrálnej pešej zóne. Pozývame čo najviac ľudí, aby ho prišli v piatok predĺžiť na jeho nenáročnej púti, ktorá sa začína o sedemnástej hodine. Stačí keď záujemcovia dobicyklujú pred vedeckú knižnicu na Hlavnej ulici, kde sa od šestnástej hodiny môžu prezentovať. Účastníci za jazdu dostanú kupón, ktorý ich oprávňuje na nákup bezpečnostných doplnkov k bicyklu s výraznou zľavou vo vybraných predajniach bicyklov. Ešte lepšie obstoja tí cyklisti, ktorí dôjdu v zamaskovaní v karnevalovom prestrojení. Získajú aj pamätné tričko. O zábavu sa postará nielen hudba a tombola, ale aj "ozvučenie" hada prinesenými zvončekmi, trúbkami či rapkáčmi."

Je viac než isté, že v haďom tele nebudú chýbať ani cyklisti - železiari. Práve oni totiž veľmi negatívne pociťujú stratu svojho dopravného priestoru po tom, čo Národná diaľničná spoločnosť preklasifikovala cestu prvej triedy z Košíc do Šace na cestu pre motorové vozidlá a tým ich z cestnej premávky na tomto úseku vylúčila. Už roky lobujú tiež za výstavbu cyklistického chodníka z Košíc do U. S. Steel Košice, ktorý by prispel k ich ochrane a bezpečnosti.

P. S.
Primátor Košíc František Knapík na dnes, 20. septembra, zvolal pracovné stretnutie kompetentných, ktorého obsahom je možnosť spätného preklasifikovania cesty pre motorové vozidlá na cestu 1. triedy v smere Košice - areál U. S. Steel Košice. Žeby sa konečne pohli ľady?

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...