Vyhľadávanie:

V piatok v premiére Giselle

V piatok v premiére Giselle

Známy balet v novom šate

Balet Štátneho divadla Košice uvedie v piatok, 13. marca, v Historickej budove premiéru baletného predstavenia Giselle. Ide o romantický príbeh v dvoch dejstvách, ktorý rozpráva o úprimnej láske vidieckej dievčiny Giselle k Albertovi. Prvé dejstvo sa odohráva na dedine v typickom vidieckom prostredí v ľudovej choreografii nestora ľudového tanečného umenia Juraja Kubánku a Ondreja Šotha. Druhé dejstvo sa bude niesť v romantickom duchu, na špičkách na krásnu hudbu Adolphe Charlesa Adama.

Nové uvedenie Giselle v Košiciach je pokračovaním úsilia umeleckého vedúceho baletu Ondreja Šotha ponúkať divákom popri autorských inscenáciách inscenácie klasického repertoáru s novým pohľadom na notoricky známe balety. Tentoraz siahol po jednom z vrcholov romantického baletu. Giselle v sebe nesie možnosť predstaviť dve úplne rozdielne prostredia, zvoliť k nim rozdielny choreografický prístup a zdôraznením rozdielov ešte viac posilniť základný princíp romantického umenia - kontrast medzi krásou a ošklivosťou, láskou a nenávisťou, snom a skutočnosťou, medzi svetom víl a vidieckym prostredím. Inscenáciu Giselle sa v Košiciach jej autori rozhodli venovať hudobnému skladateľovi Svetozárovi Stračinovi (1940 - 1996), ktorý sa svojou tvorbou, predovšetkým slovenským ľudovým umením, zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej hudobnej kultúry druhej polovice 20. storočia.

Traja čitatelia Ocele východu sa môžu so svojím partnerom zúčastniť baletného predstavenia Giselle 20. marca 2009. Podmienkou na zaradenie do žrebovania je napísať odpoveď na otázku, kto je autorom hudby k spomínanému baletu. K odpovediam, ktoré čakáme v redakcii Oceľ východu do 16. marca, nezabudnite pripojiť kupón a napísať vaše meno, osobné číslo, divízny závod a číslo strediska v ktorom pracujete. Výhercov uverejníme v Oceli východu 18. marca.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...