Vyhľadávanie:

V sobotu jubilejný polmaratón Košice - Seňa

V sobotu jubilejný polmaratón Košice - Seňa

V uplynulom týždni sa konala tlačová konferencia Maratónskeho klubu Košice, na ktorej jeho členovia informovali o stave príprav tohtoročného 89. ročníka MMM, ktorý sa uskutoční 7. októbra 2012 i o blížiacom sa jubilejnom 10. ročníku polmaratónu Košice - Seňa. Ten sa koná už túto sobotu, 23. júna, so štartom o 9.30 hod. na Hlavnej ulici pri Archeologickom múzeu Dolná brána v Košiciach.

Najstarší maratón v Európe spustil on-line registráciu na svojej webovej stránke už začiatkom februára. K 15. júnu sa prihlásilo spolu 1 384 pretekárov. Z nich 466 na maratón (25 žien), 736 na polmaratón (14 žien), 106 in-line korčuliarov (21 žien), dvaja handbikeri, 52 členov štafety 4 x 1/4 maratón (16 žien) a na minimaratón U. S. Steel Family Run v dĺžke 4,2 kilometra. sa doteraz prihlásilo 22 rekreačných bežcov. Gestorom populárneho minimaratónu je spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá bude aj v roku 2012 generálnym partnerom celého podujatia. Registrácia minimaratónu sa začala iba v uplynulom týždni a po skúsenostiach z minulých rokov možno očakávať, že štartovné pole bude opäť vypredané. Preto sa počet štartujúcich v tomto roku zvyšuje na 2 500. "K 30. aprílu sme v hlavných kategóriách evidovali nárast počtu účastníkov o 30 percent oproti uplynulému roku," uviedol riaditeľ pretekov Branislav Koniar a dodal: " Uvidíme, ako sa bude tento trend ďalej vyvíjať, ale cieľ, ku ktorému by sme sa v tomto roku v rámci MMM chceli priblížiť, je 7 500 štartujúcich vo všetkých sprievodných disciplínach."

Organizátori ešte v marci rozbehli jarné kampane na prezentáciu košického maratónu. Boli na polmaratóne v Prahe, zúčastnili sa Národného behu Devín - Bratislava a košický MMM prezentovali na maratónoch v Krakove, Londýne a v Enschede.

Od roku 2006 budú organizátori pokračovať v projekte Po stopách maratónskych legiend. V tomto roku bude 7. ročník juniorskej štafety na 42 x 1 km venovaný dnes už 70-ročnému Johnovi Farringtonovi z Austrálie. Keďže na MMM v Košiciach zvíťazil v roku 1972 časom 2:17:34 hod., v tomto roku si tak pripomenieme 40. výročie víťazstva tohto vynikajúceho austrálskeho vytrvalca, účastníka OH v Mexiku a v Mníchove s osobným časom 2:11:12 hod. Doterajšími protagonistami projektu boli Juan Carlos Zabala, Désireé Leriche, Pavel Kantorek, Waldemar Cierpinski, Christa Vahlensiecková a Abebe Bikila. Novinkou tohtoročného MMM bude Univerzitný beh na 9 km, ktorého sa budú môcť po prvý raz zúčastniť vysokoškoláci z celého Slovenska.

O jubilejnom 10. ročníku polmaratónu Košice - Seňa informovala starostka obce Seňa Marta Probalová: "Sme radi, že tento polmaratón sa zrodil ako spomienka na tradičnú maratónsku trať, ktorá mala v Seni obrátku a pre obyvateľov našej obce to bol veľký sviatok. Aj v tomto roku sa na toto podujatie tešíme a pripravujeme bohatý sprievodný program spojený s oslavami Dní obce Seňa." Traťový rekord držia z roku 2007 Ján Križák zo Skalice časom 1:07:52 hod. a Ingrid Vančišinová zo Stročína časom 1:21:40 hod. V tomto roku sa na tejto polmaratónskej trati bude bojovať aj o medaily. Preteky sú zároveň majstrovstvami Slovenska v polmaratóne mužov a žien jednotlivcov i družstiev. Po prvý raz sa budú časy pretekárov merať pomocou čipov a to nielen u bežcov, ale aj in-line korčuliarov. Očakáva sa účasť do 400 pretekárov, medzi prihlásenými sú favorizovaní bežci Pástor, Urban, Ďurkovský, Madár, Bérešová i Melicherová. V pestrofarebnom pelotóne už tradične nebudú chýbať ani naši železiari z BK Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...