Vyhľadávanie:

V štafete pobeží aj boxer

V štafete pobeží aj boxer

V nedeľu 6. októbra odštartujú v Košiciach jubilejný 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Do štartu jubilejného MMM v Košiciach ostáva už iba jedenásť dní. Organizátori ešte v polovici tohto mesiaca ukončili registráciu štartujúcich nielen v maratóne a polmaratóne, ale aj v ďalších siedmich sprievodných disciplínach, ako sú T-Systems in-line korčuliari, handbikeri a vozičkári, Getrag maratón 4 x 1/4, univerzitný beh na 12 km, U. S. Steel Family Run, atletika hrou a juniorská štafeta. K 24. septembru je registrovaných 9 451 súťažiacich z 53 krajín sveta.

Tak ako po iné roky, aj teraz sa v Košiciach budú konať majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu. V týchto pretekoch sa zíde najširšia konkurencia v histórii, pretože sa prihlásilo 59 mužov a 11 žien. Počet účastníkov sa z 2 500 na 2 800 zvýšil aj v minimaratóne U. S. Steel Family Run na 4, 2 km. Čoraz väčšej obľube sa teší štafeta Getrag 4 x štvrťmaratón. Prihlásilo sa 142 tímov, vrátane štafety mesta Košice, za ktorú na prvom úseku pobeží primátor Richard Raši a jej finišmanom bude jeho bratislavský kolega Milan Ftáčnik. Novou posilou tejto štafety bude boxer, majster sveta WBF a majster Európy WBO Tomi "Kid" Kovács. "Na beh v štafete sa veľmi teším. Preteky dobre zapadnú do prípravy na môj najdôležitejší zápas v živote, keď ma v novembri čaká v čínskom Macau zápas o titul majstra sveta WBA. Som rád, že môžem spojiť príjemné s užitočným. Verím, že Košice mi pomôžu pri dosiahnutí môjho veľkého vysnívaného cieľa," vyjadril svoje pocity pred novinármi na tlačovej konferencii známy slovenský pästiar.

Už roky pútajú na trati pozornosť bežci z Afriky. Informoval o nich riaditeľ maratónskeho behu Branislav Koniar: "Obhajca vlaňajšieho prvenstva a držiteľ traťového rekordu Lawrence Kimaiyo z Kene do Košíc nepríde, na štarte sa však objavia ďalší talentovaní maratónci, ktorí budú určite patriť k favoritom. Zatiaľ prezradím mená aspoň niektorých. Najhorúcejšími ašpirantami na prvenstvo sú Keňania Patrick Korir s osobným časom 2:11:32 hod., Elisha Barno 2:11:19 hod., Andrew Kiprop 2:13:18 hod. a dvaja debutanti na maratónskej trati Peter Karanja a David Kibet, ktorý trénuje s minuloročným víťazom nášho MMM Lawrence Kimaiyom. Ten o Kibetovi tvrdí, že je vo výbornej forme, je silnejší a vytrvalejší ako je on sám. Z Etiópie príde Beyene Soboka s osobným rekordom 2:13:05 hod. Uvidíme tiež víťazku MMM z minulého roku Hellen Mugovú z Kene, ktorá vlani utvorila v Košiciach traťový rekord časom 2:29:59 hod., ale jej osobný rekord má hodnotu 2:27:16 hod. Medzi prihlásenými sú aj štyri maratónkyne z Etiópie, a to Marta Megraová s osobákom 2:31:01 hod., Ashete Didová 2:31:23 hod., Taemo Woldegebrielová 2:30:53 hod. a Lemelem Yachemová 2:34:38 hod. Ďalších top maratóncov s osobnými časmi pod 2:10 hod. predstavíme na tlačovej konferencii v utorok 1. októbra 2013."

ZO ZÁKULISIA MMM

Na tohtoročné preteky sa prihlásilo bezmála štyristo manažérov, ďalší sú administratívni pracovníci, študenti, programátori, inžinieri, majitelia firiem, ale v štartových listinách je aj 113 lekárov, 99 právnikov, či 98 policajtov. Organizátori pre nich zabezpečili 20 tisíc fliaš vody, 4500 litrov vody v automatoch, 2500 litrov iontového nápoja, päť tisíc plechoviek nealkoholického piva, 2300 kilogramov banánov, jabĺk a citrónov, 12 tisíc kusov sušienok, 14 tisíc kusov čokolády, 50 kilogramov soli a cukru, 25 tisíc plastových pohárov a 60 tisíc sponiek na pripnutie štartových čísiel.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...