Vyhľadávanie:

V záhrade sa práca nikdy nekončí

V záhrade sa práca nikdy nekončí

Detský domov na Hurbanovej ulici v Košiciach privíta dobrovoľníkov z  U. S. Steel Košice už po tretí raz

Každý záhradkár vie, čo znamená udržiavať v poriadku čo i len malú piaď zeme. Čo tak potom rozľahlý areál Detského domova na Hurbanovej ulici v Košiciach, ktorý obklopuje budovu zo všetkých strán. Práce je v ňom neúrekom. A zvlášť teraz na jar, keď treba kríky, stromy, kvetinové hriadky, trávnaté plochy, ale i ihrisko a preliezačky po zime dať do poriadku. Domáci sú preto vďační za každú pomoc. Veľmi si vážia, že sa k nim železiari počas nadchádzajúcich májových dobrovoľníckych dní opäť chystajú. Pre robotné ruky je tu vždy dosť práce, navyše, dobrovoľníci z U. S. Steel Košice si tu za uplynulé dva roky urobili dobré meno. Pomoc oceňuje aj riaditeľka detského domova Silvia Komorová. „Vaši zamestnanci spolu s našimi zamestnancami zanechali za sebou kus poctivej práce. Sme poctení, že ste nás znovu oslovili a chcete nám pomôcť aj v ďalšom ročníku dní dobrovoľníkov,“ vraví.

Zoznam aktivít, ktoré by tohto roku radi spoločne realizovali, už majú pripravený. Gro prác sa znovu sústredí do záhrady. „Potrebujeme kosiť, strihať a tvarovať kríky, preriediť konáre stromov, suché orezať, odstrániť porast z plotov pri satelitnom domčeku, čistiť chodníky, upraviť kvetinovú skalku,“ vyratúva pri obhliadke areálu hospodárka detského domova Mária Sančiová. „Chceme tiež natrieť drevené preliezačky a hojdačky na ihrisku a dať do poriadku pieskovisko, nový náter by sa zišiel aj drevenému stolu a laviciam,“ vraví medzi tým, čo nás vedie k prístrešku v blízkosti ihriska. „S našou lehárňou, ako hovoríme tomuto miestu, ktoré slúži našim deťom na pobyt na čerstvom vzduchu a je aj akousi školou v prírode, máme asi najväčšie plány,“ hovorí. „Obnovu potrebuje ako soľ. Najdôležitejšie je dať do poriadku kovovú konštrukciu, na ktorú sa podpísal zub času. Chceme očistiť a namaľovať stĺpy, ktoré podopierajú strechu a tiež bočné steny, ktoré sú postavené z ohýbaných profilov. Je to skôr práca pre mužov,“ odhaduje. Keďže časť konštrukcie (strecha je šikmá) má výšku viac ako meter a pol, organizátori ocenia, ak sa na brigádu prihlásia aj kolegovia, ktorí sú na prácu vo výškach vyškolení. Prípadná pomoc dobrovoľníkov musí byť v súlade s bezpečnostnými predpismi našej spoločnosti.

A čo v prípade daždivého počasia? „Stále môžeme natierať stĺpy v lehárni, ktorá je pod strechou, alebo konštrukciu budovy skladu. Ďalšou alternatívou je, že sa pustíme do náteru zábradlia schodišťa v hlavnej budove domova,“ približuje zámery M. Sančiová, pričom nezabudne pochváliť doterajšiu pomoc železiarov pri premene starej nevyužívanej kúpeľne na účelnú práčovňu a tiež pri búracích prácach jednej z miestností, ktorá sa pomaly mení na tak potrebnú relaxačnú miestnosť.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...