Vyhľadávanie:

V znamení lásky, empatie a prajnosti

V znamení lásky, empatie a prajnosti

Koncertom Stromček prianí vyvrcholili tohtoročné charitatívne aktivity U. S. Steel Košice

V piatok 7. decembra 2012 večer patrilo Štátne divadlo v Košiciach ľuďom dobrej vôle. V znamení lásky, empatie a prajnosti sa tu niesol vianočný benefičný koncert Stromček prianí, ktorým, ako sa už stalo tradíciou, vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice a jej zamestnancov.

Na javisku s úžasnou scénou sa úderom devätnástej hodiny začal odvíjať bezmála dvojhodinový citlivý príbeh o deťoch i celých rodinách, ku ktorým osud nebol práve žičlivý. Hlavnú úlohu v ňom hrali chlapci a dievčatá z detských domovov na Uralskej ulici v Košiciach a v Podolínci, ale aj deti našich kolegov, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Im všetkým patrila v tomto roku predvianočná priazeň košických oceliarov, ktorí zo stromčekov prianí rozmiestnených vo fabrike zvesili bezmála 150 kartičiek so želaniami detí a splnili ich. V televíznych dokrútkach premietaných na plátne sa mohli diváci vrátiť o niekoľko týždňov naspäť a znovu spolu s deťmi zažiť chvíle, keď si svoje najtajnejšie priania len písali na kartičky a potom keď ich veľmi zvedavé a plné očakávaní rozbaľovali.

RADOSŤ NA URALSKEJ I V PODOLÍNCI

Obrovitánsku radosť mali v Podolínci. Riaditeľa domova Štefana Straku potešilo, že medzi domovmi, ktorým sa firma venuje dlhšie, je aj ten ich, v Podolínci. "Vďaka U. S. Steel Košice sme sa dostali k hokeju, ktorý je na inej úrovni než sme hrávali šesť či sedem rokov dozadu. Hrá sa vo výstroji, na ľadovej ploche Steel arény, deti sú z toho všetkého nadšené." Pochválil hutníkov aj za zorganizovanie výletu pre deti do botanickej záhrady, stretnutia s tenistami, karnevalu a poďakoval sa im za všetko, čo pre deti robia.
V superlatívoch hodnotila spoluprácu s U. S. Steel Košice aj riaditeľka Detského domova na Uralskej ulici v Košiciach Andrea Matisová. "Deti získali mnoho zážitkov, zúčastňovali sa na mnohých aktivitách a podujatiach a medzi nimi a zamestnancami U. S. Steel Košice sa vytvorili nové priateľstvá," povedala okrem iného, poďakovala sa v mene detí a zaželala všetkým krásne vianočné sviatky.

PRÍBEHY, KTORÉ CHYTALI ZA SRDCE

Príbehy zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a ich detí, ktorí sa nie vlastnou vinou dostali do nepriaznivej finančnej situácie, nútili zamýšľať sa nad tým, že zdravie nie je dopriate každému a choroba vie potrápiť telo i dušu. Všetky chytali za srdce. Vedenie firmy spolu s odbormi vybrali a do projektu zaradili štrnásť rodín zamestnancov. Sú to rodiny s minimálne dvomi deťmi do 18 rokov, v ktorých bol zamestnanec spoločnosti v roku 2012 kvôli chorobe práceneschopný viac než 150 hodín alebo v tých smutnejších prípadoch zomrel. Kamera "navštívila" dve rodiny hutníkov v ich domácom prostredí. Ťažko skúšanú rodinu Mareka Molnára, automechanika v divíznom závode Doprava, kedysi darcu krvi, ktorého sa choroba pokúšala dostať na kolená i dnes už nebohého Petra Ružičku, ktorý nečakane zomrel na zlyhanie srdca a nechal na tomto svete manželku Slávku s piatimi deťmi.

DESAŤTISÍCE EUR NA NÁKUP DIGITÁLNEHO MAMOGRAFU

Zamestnanci košickej oceliarne sa už tradične zapájajú do koncoročnej dobrovoľnej zbierky, ktorej výťažok putuje vybranému zdravotníckemu zariadeniu na nákup zdravotníckej techniky. Zbierka je teda vždy adresná, oceliari vedia na čo sa zbierajú. V tomto roku to bolo na digitálny mamograf pre šačiansku nemocnicu. Na výslednú sumu si zvedavci museli počkať. Jasná bola až deň pred konaním koncertu "Som nesmierne hrdý na tisícky zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí si uvedomujú, aké dôležité je zdravie našich žien a dcér a zapojili sa do koncoročnej zbierky na kúpu digitálneho mamografu," otvoril prezident firmy David J. Rintoul dlho očakávanú chvíľu v spoločnosti riaditeľa Nemocnice Košice-Šaca Juraja Vančíka. "Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí boli zaangažovaní do aktivít vrcholiacich dnes večer. A tak ako v minulosti, aj v tomto roku sa k zamestnancom pripája i spoločnosť a Nadácia U. S. Steel Košice. Naša pomoc sa tak strojnásobila a spolu s dobrovoľnými príspevkami za slovensko-americkú knihu receptov vám celkovo na tento účel, pán Vančík, darujeme 96 496 eur. Gratulujem."
"Ešte stále veľa žien nechodí na preventívne vyšetrenia a preto sa mnohé ochorenia diagnostikujú v pokročilých štádiách," povedal po prevzatí symbolického šeku riaditeľ šačianskej nemocnice. "Nádorové ochorenie prsníka je jedným z najlepšie liečiteľných ochorení v onkológii. Podmienkou však je diagnostika vo včasnom štádiu. Nový digitálny mamograf má vysokú rozlišovaciu schopnosť, dokáže nájsť aj veľmi malé zhubné nádory a zároveň zaťažuje pacientku minimálnou dávkou röntgenového žiarenia. Srdečne ďakujeme."

ADRESÁTMI POMOCI DOMOVY AJ RODINY HUTNÍKOV

Pódium potom patrilo riaditeľom oboch detských domovov Štefanovi Strakovi i Andrei Matisovej, ktorí si z rúk prezidenta spoločnosti Davida J. Rintoula prevzali symbolické šeky na deväť tisíc eur. Finančný dar im pomôže skvalitniť život detí vo výchovných zariadeniach. Štedrosť neustala. Na zmiernenie ťaživej finančnej situácie darovala spoločnosť U. S. Steel Košice spolu s darčekovými košmi všetkým vybraným rodinám po tisíc eur. Solidaritu a empatiu voči ich osudom odmenilo obecenstvo veľkým potleskom. Detským domovom, nemocnici a rodinám svojich zamestnancov venovala v ten večer spoločnosť U. S. Steel Košice dovedna 128 496 eur.

BAVILI UMELCI ZVUČNÝCH MIEN

Úžasný scenár, skvelá réžia, maximálne výkony populárnych umelcov i detí z detských domovov lahodili oku, sluchu, ale najmä duši. Koncert, nad ktorým záštitu prevzala manželka prezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Mary Rintoulová, sa naozaj vydaril. Pod moderátorskou taktovkou Sone Müllerovej sa o vskutku hodnotný kultúrny zážitok postarala celá plejáda umelcov v sprievode orchestra Štátneho divadla Košice s dirigentom Karolom Kevickým a detským zborom Pro Musica - Magnólia. Skvelý Petr Špatina s hrou na sklenenú harfu, ktorú tvorí 33 pohárov na víno s určitým množstvom vody, vďaka čomu každý vydáva špecifický zvuk, účastníčka speváckej súťaže Česko-Slovensko hľadá SuperStar Leona Šenková so svojím nádherným hlasom či mladučká, výnimočne talentovaná len 13-ročná speváčka Anička Oláhová. Obrovský potlesk si "vyspievali" Martin Chodúr, jeden z najväčších speváckych objavov minulých rokov, operný spevák Igor Kucer či tohtoročná držiteľka ocenenia OTO v kategórii Speváčka roka Nela Pocisková.

Záver koncertu patril nielen Mikulášovi, ktorý sa na pódiu objavil s košom plným sladkostí, ale aj piesni Tichá noc v podaní Aničky Oláhovej a detského zboru Magnólia. Záznam z vianočného koncertu Stromček prianí odvysiela Slovenská televízia 22. decembra 2012 o 17. hodine na Dvojke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...