Vyhľadávanie:

„Vašu pomoc vnímame ako rezervnú energiu...“

„Vašu pomoc vnímame ako rezervnú energiu...“

Nadácia U. S. Steel Košice už podporila stovky verejnoprospešných aktivít, medzi nimi aj Domov na pol ceste v Košiciach

Nadácia U. S. Steel Košice počas svojej trinásťročnej existencie podporila stovky rôznorodých projektov. Či už v oblasti školstva, zdravotníctva, vedy, vzdelania, humanity, charity, kultúry alebo na úseku ochrany a tvorby životného prostredia. Pomohla organizáciám, inštitúciám s rozličným zameraním, ale aj ľuďom s ťažkým osudom a v zložitej životnej situácii. Ako vnímajú nadačnú podporu jej konkrétni adresáti?

Patrí k nim aj Domov na pol ceste v Košiciach, v ktorom zabezpečuje sociálnu službu pre desať mladých dospelých mužov nezisková organizácia Rada pre poradenstvo v sociálnej práci v Košiciach.

„Chlapci k nám prichádzajú z detských domovov alebo dysfunkčných rodín, v danom čase sú bez prístrešia, zaopatrení minimálnou výbavou. Väčšinou majú za sebou zložitú cestu s prekážkami a so silnou brzdnou dráhou, takže majú čo v živote dobiehať, pokiaľ sa chcú v otvorenej spoločnosti uplatniť a postaviť na vlastné nohy,“ ozrejmuje riaditeľka neziskovej organizácie Judita Varcholová a dodáva, že bez pomoci dobrých ľudí by pre nich odrazový môstik s pozitívnym štartom nebol k dispozícii. „Nadácia U. S. Steel Košice nám od roku 2015 pomáha napĺňať naše poslanie nielen finančne, ale svojou dôverou, záujmom a spoločnými návštevami športových i kultúrnych podujatí, pri sviatočných príležitostiach nám prejavuje priateľstvo a úctu. Vždy sme dotknutí láskavosťou a, samozrejme, vieme, že za ňou stoja zamestnanci U. S. Steel Košice. Ďakujeme vám! Aj keď sa nemôžeme stretnúť osobne, touto cestou máme príležitosť poukázať na zmysluplnosť spolupráce premietnutej do pozitívnych výsledkov v živote našich chlapcov, či už v osobnej, pracovnej alebo študijnej oblasti. V priebehu minulého roka získali traja študenti študijné štipendiá. Profesijnú prípravu na Strednej odbornej škole technickej v Košiciach v odbore murár ukončil Slavomír. Bakalárske štátnice na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety v odbore sociálna práca so zameraním na sociálno-zdravotnícku prácu s rómskou národnostnou menšinou úspešne zvládol Kristián. Rudolf postúpil do posledného, šiesteho ročníka Konzervatória Jozefa Adamoviča v odbore hudobno-dramatické umenie s tým, že má predpoklady pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Máme dvoch študentov v špeciálnej škole, ktorým poskytujeme financie na špeciálnu stravovaciu výživu s ohľadom na zdravotné potreby. Koncom roka sa štyrom klientom podarilo zamestnať, takže teraz, keď konečne samostatne zarábajú, im pomáhame učiť sa hospodáriť. Zväčša si to vyžaduje veľa trpezlivosti, kým niečo nasporíme, lebo v nejednom prípade splácajú dlhy exekútorom, a to nielen vlastné, ale aj po rodičoch.“ Dovtedy, podotkla Judita Varcholová, sú ich príjmy také nízke, že chlapci potrebujú finančnú podporu na dopravu, ošatenie a prilepšenie stravy z nadačných prostriedkov. Inak by ich stabilizácia nebola možná.

„Opravili sme strechu, konečne nikde nezateká, vymenili zopár okien, takže je v izbách bezvetrie. Rozpadávajúce sa postele a skrine sme vymenili za nové. V kuchyni máme nový sporák a chlapci nás prekvapili koláčikmi - veľmi vydarenými. Keď k nám niekto príde na návštevu, už nie sme v rozpakoch. Máme hrnčeky s uškami, neobité taniere a posteľná bielizeň vonia novotou. Zvonku sa to môže zdať bezvýznamné, menej podstatné. My zvnútra vnímame vašu pomoc ako rezervnú energiu, ktorá nám v čase núdze pomáha nielen prežiť, ale aj napredovať a rozvíjať sa. Z toho máme všetci radosť,“ podelila sa o pocity svoje, svojich kolegov i obyvateľov Domova na pol ceste v Košiciach Judita Varcholová.          

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...