Vyhľadávanie:

Vďaka všetkým darcom

Vďaka všetkým darcom

Do zbierky šatstva, hračiek a kníh pre deti prispeli železiari i dôchodcovia

Celý minulý týždeň prebiehala na dvoch miestach - v budove Vonkajších vzťahov v areáli USSK a v Klube dôchodcov občianskeho združenia Jeseň života v Košiciach zbierka šatstva, hračiek a kníh pre deti. Zbierku iniciovala manželka prezidenta U. S. Steel Košice Susan Lohrová a zúčastnilo sa jej množstvo železiarov, ale aj bývalých zamestnancov firmy, v súčasnosti už dôchodcov.

Rušno bolo po celý týždeň na oboch miestach. Zamestnanci prichádzali na odberné miesta s plnými vrecami šatstva, hračiek, aj kníh. Mnohé z vecí boli takmer úplne nové. "Syn mi rastie ako z vody, to, čo sme mu kúpili na jar, je mu už teraz malé a tak by nám jeho šatstvo len zavadzalo v skrini. Sme radi, že ho môžeme podarovať deťom v detských domovoch, lebo ináč by sme tieto veci vyhodili do kontajneru. Pozrite sa, toto tričko mal asi len dvakrát, je úplne ako z výkladu. Určite urobí radosť niektorému z detí v detskom domove, veď má aj fazónu, ktorá teraz medzi najmladšou generáciou letí," povedala Oceli východu jedna z darkýň.

V stredu okolo obeda prišiel do budovy Vonkajších vzťahov s niekoľkými plnými vrecami a taškami aj Ondrej Laczko z divízneho závodu Mechanika. Ochotne pomohol organizátorom poznášať prinesené veci do pripraveného auta, ktoré ich na otočku odnášalo do klubu dôchodcov v Košiciach. Dôchodcovia boli v klube už od desiatej ráno a usilovne triedili šatstvo, hračky i knihy do pripravených škatúľ podľa sortimentu i veľkosti a popritom stihli ešte aj preberať veci od darcov, ktorí takmer nepretržite prinášali veci do zbierky.

V klube dôchodcov napriek množstvu práce vládla vynikajúca nálada. Bývalá lekárka rehabilitačného oddelenia nemocnice v Šaci Mária Zanická prišla do klubu pomôcť ostatným aj s vnukom. Činil sa aj člen správnej rady OZ Jeseň života Aladár Szabo. "Bývalých dôchodcov je vyše päťtisíc, do činnosti nášho klubu sa zapája okolo dva a pol tisíc, päťsto z nich je veľmi aktívnych. V klube pracuje sociálna, športová a kultúrna komisia, každá z nich organizuje pre dôchodcov množstvo podujatí, rôzne výlety, večierky, kultúrne podujatia. Máme aj vlastný spevokol, ktorý už vystupoval na nejednom podujatí spoločnosti USSK. Každý deň je v klube služba, plno je tu vždy, dôchodcovia si sem prichádzajú zašportovať do vlastného fitness centra, prečítať dennú tlač, v stredu si tu v hojnom počte chodia aj po Oceľ východu. Bývalá výskumníčka Anna Pallagová vedie kroniku o činnosti klubu, nechýbajú v nej ani články z Ocele východu, ktoré informujú o dianí v spoločnosti, v ktorej mnohí z nás prežili desaťročia."

Každý týždeň vo štvrtok je poobede otvorená aj knižnica. Rušno v nej bolo aj minulý týždeň, kde sme zastihli manželov Alžbetu a Ladislava Palenčárových ako balili prinesené knihy od darcov pre deti do detských domovov do úhľadných balíkov aj s podrobným zoznamom, o akú knihu ide a kto je jej autorom. Bolo vidieť, že práca s knihou a v knižnici je ich srdcovou záležitosťou, pretože aj samotná klubová knižnica sa riadi detailne vypracovaným systémom. Každá kniha, a v knižnici je ich vyše 1500, má svoje číslo a tiež kartu založenú v bibliotéke.

V stredu poobede prišla dôchodcom pomôcť triediť veci aj manželka výkonného viceprezidenta pre strategické implementácie Dana Jurová. Prísť pomôcť považovala za samozrejmosť, veď ako povedala: "Ak človek chce, čas si vždy nájde." V piatok po jednej hodine Oceľ východu v plnej aktivite zastihla manželky amerických manažérov Lauru Cowellovú, Nicole Bormetovú, Kirsten Furryovú, Barbaru Pepperneyovú a samozrejme aj Susan Lohrovú, ktorá zašla medzi dôchodcov viackrát v priebehu týždňa, aby nielen pomohla pri organizácii zbierky, ale sa vždy poďakovala bývalým zamestnancom železiarní za ich enormnú pomoc pri jej plynulom priebehu. V piatok do klubu spolu so svojím dedkom prišla tiež osemročná Janka Kanitorová, aby prispela svojím podielom deťom, ktoré nemajú také dobré domáce zázemie ako ona.

V piatok večer sa bilancovalo. Do budovy Vonkajších vzťahov prinieslo veci do zbierky 37 zamestnancov firmy, do klubu dôchodcov 110. Ich príspevky zaplnili 50 veľkých škatúľ šatstva a hračiek, dva mechy a ďalších 20 balíkov tvorili knihy.

V pondelok prvé balíky zbierky už putovali do centra Romintegry na Luniku IX, Stanice opatrovateľskej služby Strediska krízovej intervencie v Čani a Špeciálnej základnej školy internátnej v Ždani. Priamo na mieste manželka prezidenta USSK Susan Lohrová ponúkla zamestnancom týchto stredísk, aby spísali svoj Zoznam prianí, teda zoznam všetkých veľkých i menších vecí, ktoré k svojej činnosti potrebujú. Dnes a zajtra ďalšie balíky šatstva, hračiek a kníh Susan Lohrová odovzdá v detských domovoch v Sečovciach, Veľkých Kapušanoch, Mlynkoch Bielych vodách a Spišskom Štiavniku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...