Vyhľadávanie:

Veľa poučenia i zábavy

Veľa poučenia i zábavy

Deň otvorených dverí Technickej univerzity v Košiciach pod mottom Bezpečnosť pre život

Poriadny nával zažila Technická univerzita v Košiciach minulý piatok, 16. októbra, počas dňa otvorených dverí. Stovky školopovinných detí a stredoškolákov z krajskej metropoly i jej širšieho okolia zaplnilo dopoludnia nielen Aulu Maxima, kde podujatie plné zábavy i poučenia odštartovali rektor TU Košice Anton Čižmár a prezident košickej oceliarne George F. Babcoke, ale i priestory deviatich fakúlt, vybraných laboratórií, celouniverzitných pracovísk, nové knižničné centrum nevynímajúc. Živo, aj napriek chladnému a neprajnému počasiu, bolo i na nádvorí, kde organizátori akcie z univerzity a U. S. Steel Košice pripravili pre všetkých vskutku zaujímavý a bohatý sprievodný program, pri ktorom nič nenechali na náhodu. Zámer zaujať a pobaviť im vyšiel na jednotku...

Jedinečná, mimoriadne pôsobivá, vzbudzujúca rešpekt. Taká bola šou pod názvom Plasma storm krátko pred oficiálnym začiatkom podujatia. Priamo na javisku mohli diváci v aule, zaplnenej do posledného miesta, sledovať nevídané. Strhujúci súboj medzi človekom a prírodou, podmanenie si ohnivej sily, skrotenie bleskov o sile dva milióny voltov, demonštráciu bezpečnosti a ochrany človeka odetom v obleku zo špeciálnych materiálov, ktorý plnil úlohu Farradayovej klietky. Téma bezpečnosti, ruka v ruke s technickým rozvojom a technickými vynálezmi, sa prelínala aj ďalším sprievodným programom, na príprave ktorého participovala spoločnosť U. S. Steel Košice. Motto dňa otvorených dverí, Bezpečnosť pre život, korešpondovalo takmer s každou ukážkou, ktorú si mohli diváci pozrieť či už v priestoroch univerzity alebo vonku na pripravenom javisku.

"Sme radi, že ste prijali naše pozvanie," prihovoril sa žiakom i študentom v publiku rektor univerzity Anton Čižmár. Doložil, že Technická univerzita v Košiciach má silné postavenie a môže sa stať výzvou aj pre ich budúcnosť. Vyzval mladých, aby pri výbere vysokej školy rozmýšľali v širších súvislostiach, aby brali ohľad na to, aké uplatnenie po ukončení štúdia nájdu na trhu práce. "Naším poslaním je bezpodmienečne spolupracovať s priemyselnými podnikmi, na základe ich požiadaviek pripravovať odborníkov pre potreby praxe. Sme radi, že je tu dnes jeden z našich významných strategických partnerov, spoločnosť U. S. Steel Košice. Máme veľa spoločných aktivít - budovanie laboratórií, prednáškových miestností či letné stráže našich študentov vo firme. A čo je dôležité, firma ponúka našim absolventom prácu. Verím, že naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať."

Po tom, čo dekani predstavili krátko svoje fakulty, pozdravil mladých ľudí i prezident košickej oceliarne George F. Babcoke."Som presvedčený, že si toto podujatie vychutnáte a že sa na ňom dozviete niečo viac aj o našej najväčšej priorite - bezpečnosti. Je dôležitá. Nielen na pracoviskách, ale aj doma, v škole, vždy. Celý deň, celý život."

A potom sa už pracoviská jednotlivých fakúlt zaplnili zvedavými chlapcami a dievčatami, ktorí neobišli ani samostatné prezentácie ukážkových laboratórií. Vonku čakali na všetkých rôzne atrakcie.

Viete čo je to segway? Dvojkolesové vozidlo. Ide v podstate o pozostatok kozmického výskumu. Segway R Human - osobný transportér dokáže udržiavať rovnováhu a prepraví vás kam chcete. Vďaka technológii nazvanej dynamická stabilizácia, ktorá funguje podobne ako vaše zmysly. Segway balansuje intuitívne, podobne ako ľudia. Nemá akcelerátor, ani brzdy. Ak sa nakloníte dopredu, pohnete sa dopredu, vystriete sa a prístroj zastaví... Úžasné! To isté potvrdili aj tí, čo si ho vyskúšali. "Je to super, naozaj. Je to zvláštne, nikdy som taký pocit, ako na segwayi nezažil," zveril sa nám gymnazista Roman Koluha, chystajúc sa na absolvovanie ďalšej adrenalínovej atrakcie. Aerotrimu. Troch nezávisle sa otáčajúcich kruhov, v ktorých sa človek pevne pripútaný na rukách i nohách otáča v niekoľkých osiach. Zariadenie simulujúce bezváhový stav slúži ako jeden z trenažérov pre pilotov a kozmonautov.

Obdiv prizerajúcich nesporne vzbudil i robot Scorpio 1, na vývoji ktorého sa podieľal absolvent TU Košice Roland Holcer a ukážky práce polície, ktorým pomáhal vyhľadať a zneškodniť nástražný výbušný systém umiestnený pod autom. Mohli sa tiež prostredníctvom špeciálnej skúšky priamo na pódiu pod holým nebom presvedčiť o tom, že ochranné oblečenie tavičov v U. S. Steel Košice je dokonale odolné voči ohňu. Potleskom ocenili aj ukážky zásahov hasičov zo ZHÚ U. S. Steel Košice a OR HaZZ v Košiciach, ktorí predviedli evakuáciu osôb zo strechy i piateho poschodia univerzity pri použití lanovky a záchranného rukáva.

V budove novej knižnice mohli záujemcovia vzhliadnuť časť expozície zo Siene elektrických výbojov Slovenského technického múzea v Košiciach, navštíviť stánok Slovenského Červeného kríža s ukážkami poskytovania prvej pomoci. Tu prebiehal aj mobilný odber krvi v rámci Študentskej kvapky krvi, "operovala" Poradňa zdravia s vyšetrením cholesterolu, meraním tlaku krvi, ale aj burza kníh.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...