Vyhľadávanie:

Veľká krása na malých koľajniciach

Veľká krása na malých koľajniciach

Sobota, 13. októbra, patrila železničným modelárom. V priestoroch SPŠ dopravnej sa uskutočnil 29. ročník súťaže Košická koľaj. Bezmála 30 modelárov z rôznych kútov Slovenska prinieslo 59 modelov lokomotív, vagónov, krajiniek či železničných stavieb. Traja z nich boli priamo z U. S. Steel Košice. Ladislav Milkovič (DZ Energetika) súťažil s modelom nákladného vagóna Raj UAC ŽSR (H0) ľudovo nazývaným Cibuľák a časťou krajinky s vchodovým návestidlom (H0), za ktorú získal 2. miesto v kategórii stavby. Igor Molnár (DZ Doprava), okrem plnenia si povinností organizátora, prihlásil do súťaže svoj plošinový vozeň Pao (TT). Veľkú pozornosť si zaslúžila maketa Katky - lokomotívy, ktorá ťahá vláčiky na Detskej železnici v Čermeli. Katka nakoniec priniesla víťazstvo v kategórii makety svojmu tvorcovi Františkovi Šovárymu (DZ Energetika). Rovnako v kategórii B amatérskej zvíťazil aj jeho model služobného vozňa.

Ako nám povedal hlavný organizátor Martin Balkovský, očakávali väčšiu účasť zo strany mimo košických modelárov. Na kvalitu a krásu modelov to však nemalo vplyv. Dospelí či deti, všetci obdivovali vláčiky vystavené vo vitrínach alebo jazdiace po modulovom koľajisku, ktoré postupne v mierke 1:87 (H0) buduje skupinka nadšencov z U. S. Steel Košice. Výhodou modulového koľajiska je, že rozobraté sa dá ľahko prepravovať a jeho poskladanie na mieste trvá krátky čas.

Zhliadnuť bolo možné aj veľké koľajisko v podzemných priestoroch SPŠ dopravnej. Najbližšie bude pre verejnosť prístupné počas Mikulášskych jázd 3. - 7. decembra, kedy sa budete môcť na jazdiace vláčiky nielen pozerať, ale ich aj ovládať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...