Vyhľadávanie:

Veľké plány do budúcnosti

Veľké plány do budúcnosti

Navštívili sme útulok pre zvieratá v Haniske

Bol sparný deň a pri bráničke nás vítali mokré psíky. Majú k dispozícii vaňu s vodou, do ktorej sa chodia ovlažovať. Malé šteniatka krútili chvostíkmi, oblizovali nám ruky a chceli sa hrať. Aj ostatné psíky v kotercoch boli spokojné, vybehané a nakŕmené. Za drôtenou stenou vidieť väčšinou orieškov, sem-tam sa objaví nemecký ovčiak, ale prekvapí aj čistokrvný psík. Dokonca aj starší, osemročný. Majiteľom sa zunuje a vyhodia ho niekde pri ceste, ako Artuša, sediaceho niekoľko dní pri diaľnici z Košíc do Prešova, čakajúc na majiteľa, ktorý ho tam "vypoklonkoval" z auta.

Svoj prechodný domov si v koterci našiel aj pes Homér - čistokrvná maďarská vyžla. Jedno z najpriateľskejších a najinteligentnejších plemien vôbec. Čokoládová srsť aj oči. Dlho sa potuloval po lesoch a lúkach kým si našiel cestu do útulku. Kliešte si vytrhával priamo zo srsti, preto mu vznikli po celom tele lysinky. A rebrá sa na ňom dali zrátať. Homér bude v poriadku, jedlo v ňom mizne, očividne mu chutí, veľmi rád sa hrá a miluje beh. No a pred dvomi týždňami v Haniske prijali ďalšiu vyžlu Helku, tentoraz hrubosrstú, ktorá hneď ďalší deň porodila deväť malých šteniatok. Asi majiteľovi "došlo", že sa bude musieť starať o malých psíkov a zvolil si radšej ľahšiu cestu. V kancelárii útulku tak narazíte na čierne a svetlé ešte slepé psíčatá, ktoré spokojne odfukujú na veľkom vankúši.

Na to, ako sa útulku darí, sme sa opýtali predsedníčky správnej rady Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov Romany Šerfelovej, ktorá útulok riadi. Z jej slov vyplynulo, že kríza sa nevyhla ani psíkom. Do útulku prichádza menej ľudí s potravinovými darmi a ani dve percentá z dane ich tento rok nezachránia. Do budúcnosti počítajú s výstavbou Strediska vzájomnej pomoci ľudí a psov, kde by boli okrem psov a mačiek aj iné bežné domáce zvieratá. "V dnešnom svete deti poznajú všetky zvieratá v ZOO, ale málo sa stretávajú s tými tradičnými, či už sú to psy, mačky, kone a ďalšie bežné druhy domácich zvierat. Neverili by ste, ako kontakt so zvieraťom pomôže napríklad dieťaťu na vozíčku, ktoré sa ho bojí dotknúť a po hodine získa takú dôveru, že zvieratko pohladí," hovorí Romana.

Držíme psíkom a ich opatrovateľom palce, aby projekt strediska vyšiel. Prácou svojich rúk už prispeli aj zamestnanci U. S. Steel Košice, ktorí sa v rámci Dňa dobrovoľníkov zúčastnili priamo v útulku stavebných a čistiacich prác. Dnes už vďaka našej spoločnosti stoja okolo pozemku aj stĺpy, ktoré sú základom pre potrebný plot.

Na spomínaný projekt a na ďalšiu prevádzku sú potrebné financie. Ak viete o niekom, kto by mohol pomôcť, nasmerujte jeho kroky do útulku pre psov v Haniske. Veľa informácií je k dispozícii aj na web stránke Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov www.uvplp.sk. A pozor, únia nepatrí pod organizáciu Sloboda zvierat, takže keď prispievate Slobode zvierat, vaše peniaze putujú do bratislavského útulku a nie do košického, ktorý momentálne potrebuje pomoc oveľa viac.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...