Vyhľadávanie:

Veľkorysé plány rozvoja Družstevnej pri Hornáde

Veľkorysé plány rozvoja Družstevnej pri Hornáde

Umelé kamenivo z vysokopecnej trosky pomáha obciam a chráni životné prostredie

Vlani spoločnosť U. S. Steel Košice prijala rozhodnutie, vďaka ktorému sa podarilo ušetriť mestským i obecným samosprávam v našom regióne nemalé finančné prostriedky a zároveň i ochrániť životné prostredie. Pomoc košickej oceliarne spočívajúcu v dodávkach umelého kameniva z vysokopecnej trosky, vrátane dopravy, za symbolickú cenu si starostovia mimoriadne cenia. Vlani dodala spoločnosť U. S. Steel Košice obciam a košickým mestským častiam na základe ich požiadaviek viac ako 61 600 ton umelého kameniva. Záujem o tento druh podpory neutícha. Dosvedčuje to aj skutočnosť, že v tomto roku si už samosprávy objednali ďalších vyše 80 tisíc ton materiálu z vysokopecnej trosky, pričom viac než polovica tohto množstva už putovala k svojim adresátom. V našom seriáli mapujeme jeho reálne využitie.

Do Družstevnej pri Hornáde, ktorú tvoria Malá Vieska a Tepličany, smerovalo viac než jedenásť tisíc ton umelého kameniva. Starosta Andrej Sabol spokojnosť nad počinom košickej oceliarne netají. Práve naopak. "Treba po pravde povedať, že pomoc spoločnosti U. S. Steel Košice sa nám vskutku zišla," povedal nám pred časom. "Kamenivo z vašej produkcie využívame na opravy miestnych komunikácií a keďže máme v obci nové stavebné obvody, na ktorých budujeme infraštruktúru, tento materiál nájde uplatnenie pochopiteľne aj tam," ozrejmil. Nesporne sa zíde, ako dodal, aj pri plánovanej výstavbe ihrísk. A nových priestorov na športovanie bude niekoľko. V areáli základnej školy majú pribudnúť hneď dve multifunkčné ihriská, na obecnom štadióne zasa tri tenisové kurty. "Kamenivo zužitkujeme na podkladovú vrstvu vrchného telesa ihrísk."

Veľkorysé. Také sú podľa slov starostu zámery rozvoja Družstevnej pri Hornáde, ktorá má dnes bezmála dva a pol tisíc obyvateľov. "Územný plán obce sme schválili v minulom roku," uviedol. "Okrem budovania infraštruktúry a rozširovania zastavanosti obce rodinnými domami, máme naplánovanú aj výstavbu bytových domov. Nové možnosti pri zvyšovaní atraktivity Družstevnej pri Hornáde prinesie investičná výstavba. Zámery investora rátajú s výstavbou golfového ihriska s osemnástimi jamkami, ktoré sa bude rozprestierať na 75-hektárovej ploche. Bude mať teda európsku úroveň. Stavebné povolenie na výstavbu klubového domu, prístupových komunikácií a parkovísk, ako aj tréningového strediska, je už na svete." Ďalším ťahákom, ktorý má do obce prilákať veľa turistov, sa ukazuje byť výstavba aquaparku. Vyrásť má na šiestich hektároch, ráta sa s vyše dvadsaťmiliónovou investíciou. "Podľa predstáv investorov má byť na rovnakej, ak nie vyššej úrovni, ako sú podobné zariadenia v Poprade alebo Bešeňovej," načrtol starosta.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...