Vyhľadávanie:

Verejný odpočet divadelníkov

Verejný odpočet divadelníkov

U. S. Steel Košice najväčším podporovateľom ŠD Košice

Štátne divadlo Košice ponúklo minulý týždeň verejnosti detailné informácie o fungovaní tejto štátnej inštitúcie v uplynulom roku. Verejný odpočet, ako sa prezentácia nazýva, sa uskutočnil na Malej scéne Štátneho divadla Košice 6. mája 2004.

Ako konštatoval riaditeľ Peter Himič, aj napriek všeobecne známym problémom v oblasti kultúry, vlaňajší hospodársky výsledok inštitúcie bol vyrovnaný. Príjmy (štátna dotácia, tržby z predstavení, ostatné príjmy) predstavovali 80 230 000 korún, náklady dosiahli 80 167 000 korún. V roku 2003 súbory divadla - činohra, opera a balet naštudovali a uviedli jedenásť premiér. Toto číslo považuje riaditeľ za "statočné" a primerané možnostiam divadla. Viac ako tristo predstavení počas roka navštívilo bezmála 79 tisíc divákov. Oproti predchádzajúcim dvom rokom poklesli tržby za predstavenia. Vlani dosiahli 5 448 000 korún. Investície do historickej budovy prekročili 4 600 000 korún a boli najvyššie za ostatné tri roky.

Štátne divadlo Košice zamestnáva 258 osôb, ktorých priemerná mzda je 11 274 korún. Najväčší podiel v štruktúre predstavení tvorili predstavenia pre večerného diváka (187) a pre deti a mládež (99), ktoré mali aj najviac návštevníkov. V prvom prípade takmer 38 tisíc a v druhom vyše 30 tisíc. V trende podchycovať mladého diváka chce divadlo pokračovať aj v tomto roku. Vlani absolvovali divadelníci desať zájazdov v Českej republike, Ukrajine, Maďarsku, Rumunsku, účinkovali aj v Bratislave. Vzhľadom na finančné možnosti sa orientujú na zájazdy do okolitých krajín.

Najväčším podporovateľom košického Štátneho divadla je U. S. Steel Košice, čo pred prítomnými vyzdvihol manažér divadla Viktor Háber. Šéfovia opery, baletu a činohry informovali o situácii vo svojich súboroch a tvorivých programoch v roku 2004.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...