Vyhľadávanie:

Veria, že prídu v hojnom počte

Veria, že prídu v hojnom počte

Dobrovoľníci zavítajú po tretíkrát na Košickú detskú historickú železnicu

Keď sme pred dvomi rokmi začali spolupracovať s Košickou detskou historickou železnicou v rámci dobrovoľníckych dní, okamžite sa zaradila medzi najobľúbenejšie aktivity. Počty železiarov hovoria za všetko. Vlani napríklad pomáhalo v Čermeľskom údolí vyše štyridsať hutníkov a ich rodinných príslušníkov. A inak to určite nebude ani tohto roku.

„Pre dobrovoľníkov máme pripravených opäť množstvo pracovných činností. Zídu sa nám schopní natierači, manuálne zruční remeselníci, murári, ale aj fachmani, ktorí sa rozumejú dieselovým lokomotívam,“ naznačuje zoznam prác riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský. Hovorí, že v Čermeli od posledných dní dobrovoľníkov nezaháľali a opäť pozdvihli úroveň tohto technického unikátu s neštandardným jednometrovým rozchodom. Na železničke sa môžu napríklad pochváliť novým vodovodom, ktorý využívajú na tankovanie parnej lokomotívy Katky, keď je nedostatok vody v neďalekom potoku. Niektorí dobrovoľníci sa budú pohybovať práve v tomto priestore. „Potrebovali by sme vyčistiť potok od veľkých kameňov a panelov a stabilizovať svah. Pomôže nám to spomaliť eróziu. V čermeľskej stanici sa však môže realizovať viacero skupín dobrovoľníkov. Železiari, ktorí rozumejú dieselovým lokomotívam, sa rovnako ako vlani uplatnia pri ich údržbe,“ dodáva Ľ. Lehotský. Ukáže aj na zaparkované železničné vozne. „Lavice vo vagónoch lakujeme pravidelne. Niektoré nátery sú však staré už štyri roky a tak by sme ich potrebovali obnoviť. Toto zvládnu šikovné hutníčky,“ hovorí.

Natierať sa budú aj návestidlá, upozorňovadlá a zábradlie na moste. Okrem toho si nový náter zaslúži aj neďaleký kontajner na odpad, na ktorý železiari vlani privarili kryt. Urobili tiež vrátka na obďaleč stojaci uhliak. V Čermeli v ňom teraz skladujú náradie. Ďalšiu „kôlňu“ by chceli urobiť aj z neďalekých nefunkčných sociálnych zariadení. Najprv však bude treba strhnúť staré omietky a spraviť nové. Na túto robotu by sa preto zišli hutníci s murárskymi zručnosťami.

Ďalšie skupiny hutníkov nájdu uplatnenie na rôznych úsekoch detskej železničky, od Čermeľa až po Alpinku. „Budú sa podieľať na rozhrabávaní štrku okolo železničných podvalov. Túto prácu môžeme robiť aj v prípade dažďa.“

Zaujímavé pracovné aktivity majú pripravené aj v cieľovej stanici na Alpinke. Nachádza sa tam starý nákladný vozeň, ktorý dobrovoľníci kompletne ošmirgľujú, aby naň mohli aplikovať nový náter. Niektoré pracovné skupiny sa zapotia aj pri odpratávaní náletových drevín. Tých majú po zime každý rok požehnane.

Ako vidieť, na detskej železnici núdza o prácu tento rok rozhodne nebude. Domáci budú preto radi, keď sa v Čermeli opäť zíde veľká skupina železiarov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...