Vyhľadávanie:

Viac krvi. Viac života

Viac krvi. Viac života

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi ocenili mnohonásobných darcov

Svetový deň darcov krvi, ktorý si pripomíname 14. júna (v tento deň roku 1868 sa narodil Karl Landsteiner, držiteľ Nobelovej ceny za objavenie krvných skupín A, B, 0) bol aj tohto roku príležitosťou oceniť mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi. Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice - mesto, pozval do obradnej siene MČ Staré mesto, viac ako 50 darcov, medzi ktorými prevažovali, napokon, ako vždy, železiari.

Za sto odberov krvi si Medailu prof. Jána Kňazovického prevzal Stanislav Bačo, zámočník z prevádzky prípravy valcov divízneho závodu Teplá valcovňa. Darcom je už takmer štyridsať rokov a svoj stý odber absolvoval 14. apríla tohto roku. "K tomuto výsledku by som sa dopracoval už skôr, keby som medzitým niekoľkokrát nedaroval aj plazmu," vysvetlil a s úsmevom dodal, že darcovstvo je pre neho "návykové". "Naozaj, organizmus si už tak zvykol, že po štyroch mesiacoch od odberu sa mi začne točiť hlava, čo je taký nepísaný signál, že je čas ísť na transfúziológiu... Zlanáril som aj dcéru Martinu, ktorá má za sebou zatiaľ tri odbery. Spomínam si na jej prvý. Boli sme spolu, ona mala v ten deň narodeniny a ja som absolvoval svoj štyridsiaty odber. Ak budem zdravý, rád by som pokračoval. Je to dobrý pocit, keď viete, že ste pomohli inému človeku." Dodnes nezabudne, keď ho v osemdesiatych rokoch lekári súrne zavolali do nemocnice, aby daroval krv. Vtedy išlo o život malému dievčatku, ktoré sa zranilo pri dopravnej nehode.

Elena Bohunická z útvaru generálneho manažéra pre nákup bola jedinou oceliarkou, ktorá si z rúk predsedníčky Územného spolku SČK Košice-mesto Ivety Marinovej a viceprimátorky Košíc Renáty Lenártovej prevzala zlatú Janského plaketu za 30 odberov. "Pomáhať si treba," odpovedala jednoducho na otázku čo ju priviedlo k darcovstvu, ktoré podporuje od roku 1993. "A možno to máme aj v rodine. Mama je tiež darkyňou a má už zlatú Janského plaketu, rovnako aj brat a darcom je i manžel, ktorý sa blíži k striebornej plakete."

Až päť železiarov splnilo podmienky na udelenie diamantovej Janského plakety. Medzi nimi aj predák prípravného poradia Peter Herceg z Teplej valcovne a zámočník Miroslav Janitor z divízneho závodu Mechanika, ktorí darovali krv bez nároku na odmenu už osemdesiatkrát. "Po prvý raz som krv daroval na Deň mesta v roku 1993," zalovil v minulosti Peter Herceg. "Motivovala ma manželka, ktorá pracovala v SČK. Pripojili sa aj dvaja synovia a už aj nevesta," vyzdvihol mladých. "A prečo to robím? Pre to, aby som pomohol a tiež pre dobrý pocit," vyznal sa.

Pomáhať iným ľuďom je vlastné aj Miroslavovi Janitorovi, ktorý je darcom od roku 1985. "Začiatky sú spojené s vtedajším záväzkovým hnutím brigád socialistickej práce. Zvykom bolo chodiť na odbery hromadne. Viacerí chodievame dodnes, ale už individuálne," usmial sa. "Ak mi bude zdravie slúžiť, chcem v darcovstve pokračovať," dodal presvedčivo.

Príležitosť poďakovať sa všetkým oceneným za ušľachtilosť využila aj generálna manažérka U. S. Steel Košice pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová, ktorá vyzdvihla ochotu železiarov pomáhať iným a zároveň tak šíriť aj dobré meno spoločnosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...