Vyhľadávanie:

Vianočná kapustnica chutila aj vo februári

Vianočná kapustnica chutila aj vo februári

V Klube dôchodcov Jeseň života bolo veselo

Hádajte, kto ešte vo štvrtok, 12. februára, varil vianočnú kapustnicu? Keďže manželka prezidenta USSK Kathleen Babcoková sľúbila seniorom z Klubu dôchodcov Jeseň života, že s nimi oslávi nový rok, počkali s varením tejto dobroty na ňu. A urobili dobre. V klube sa zišla skupinka dobre naladených ľudí. Možno aj preto, že počas celej akcie sa o hudobnú časť programu postaralo zdravé jadro spolku Hutník. Keď ženy v červených blúzkach a muži s krásne ligotajúcimi sa motýlikmi spustili na ľudovú nôtu, ostatní sa prirodzene pridali. Jeden z nich pritom poznamenal: "Keď raz začnete spievať, už to nenecháte. Prirastie vám to k srdcu."

Keď do klubu zavítala K. Babcoková spolu s manželkou viceprezidenta pre riadenie externých služieb a vzťahov Máriou Kiraľvargovou, ujalo sa ich hneď niekoľko pohostinných žienok.

Po tom, čo sa všetci usadili, prihovorila sa im Zita Bubenková, predsedníčka združenia. Zamyslela sa nad odchodom človeka do dôchodku, nad tým, ako zrazu zo dňa na deň stratí svoje pracovné prostredie, miesto, v ktorom prežil desiatky rokov, chýba mu kontakt so spolupracovníkmi, nad tým, ako sa musí naučiť fungovať iným spôsobom. Už to nebude o nastupovaní na "erku" každé ráno. Taký človek si musí vytvoriť iný svet. Zvyknúť si na odlišný rytmus. Niektorí to zvládnu hravo, iní ťažšie. Pani Zita z osobnej skúsenosti hovorí, že jej osobne po odchode na dôchodok veľmi chýbala pracovná aktivita. Preto si zaumienila, že vytvorí priestor pre ľudí, ktorí majú podobný pocit. O situácii dôchodcov v meste má prehľad. Vedeli ste, že len Košiciach je približne 50 tisíc dôchodcov? A keď sa niektorý z nich chce dostať do domova dôchodcov, môže mu to trvať až deväť rokov?

Členovia vedenia klubu sa jeho fungovaniu venujú dobrovoľne a zadarmo. V jeho priestoroch sú aj dve miestnosti vybavené cvičebným náradím. I v čase našej návštevy tam cvičilo niekoľko žien, ktoré neváhali a ukázali nám, ako si môžeme posilniť svalstvo. A ak niekto náhodou nemá na fitnes náladu, môže sa "zašiť" do knižnice, kde je množstvo titulov. Alebo si jednoducho len tak posedieť a porozprávať sa.

Domáca kapustnica chutila, bola vynikajúca. Rovnako ako dezert - káva a koláčiky. Bývalí hutníci spievali a hrali na ústnych harmonikách. Slávnostná atmosféra pripomenula aspoň na chvíľu časy vianočné... Teda, nech sa darí, nech dôchodcom z Jesene života zostane elán, dobrá nálada a kopa energie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...