Vyhľadávanie:

Vianočným koncertom Stromček prianí vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice

Vianočným koncertom Stromček prianí vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice

Ak má niekto dušu plnú lásky, dokáže veľké činy

V príjemnej, priam rodinnej atmosfére plnej empatie, porozumenia, humanity i umeleckých zážitkov sa niesol vianočný benefičný koncert Stromček prianí spoločnosti U. S. Steel Košice. Uskutočnil sa v piatok 12. decembra 2014 v Štátnom divadle Košice aj za účasti štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Vojtecha Ferencza, námestníčky primátora mesta Košice Renáty Lenártovej, predstaviteľov spoločenského a kultúrneho života v Košiciach, partnerských organizácií a ďalších hostí.

Hlavnú ideu projektu Stromček prianí naplnil jeho deviaty ročník do poslednej bodky. Priniesol radosť, pocity spolupatričnosti, nové, nezabudnuteľné zážitky deťom z detských domovov i rodín našich kolegov, ktoré postihol neľahký osud. A nie iba v čase predvianočnom, ale po celý rok.

Tradícia podpory detských domovov a plnenia vianočných prianí chlapcom a dievčatám, ktorí v nich vyrastajú, mala svoje pokračovanie aj v tomto roku. V televíznych dokrútkach sa mohli diváci vrátiť o necelé dva týždne naspäť a zažiť neopakovateľnú radosť detí z detských domovov v Sečovciach a v Nižnej Kamenici z vianočných darčekov, ktoré im košickí oceliari venovali, ale aj z návštev firemných kultúrnych či športových podujatí. Obom domovom venovala firma aj ďalší darček – rozdelila medzi ne desaťtisíc eur. Na znak vďaky sa deti za štedré darčeky, veľa zážitkov i finančnú pomoc priamo z pódia poďakovali krátkym vianočným programom a želaním šťastných a veselých sviatkov. Po prvý raz spoločnosť v rámci projektu Stromček prianí pootvorila dvere ďalšej závažnej téme: Aké šance na uplatnenie, pri hľadaní práce alebo bývania majú odchovanci detských domovov, keď ich musia opustiť? Aj preto firma v predvianočnom čase prispela na dva domovy na pol ceste, a to v Košiciach a Prešove, ktoré sa usilujú o úspešnú sociálnu a spoločenskú integráciu týchto mladých ľudí do spoločnosti. Medzi obe zariadenia rozdelila deväťtisíc eur.

V nejednom oku sa zaleskla slza, keď sa Stromček prianí prostredníctvom televíznej projekcie preniesol do oblasti pomoci rodinám zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice s minimálne dvomi maloletými deťmi, ktoré sa nie vlastnou vinou dostali do ťažkostí a ocitli sa v zložitej životnej situácii. Na zážitky z mnohých podujatí, na ktorých sa rodiny, zaradené do projektu vlani, zúčastnili, budú všetci určite dlho a radi spomínať. Predovšetkým však deti, ktorým firma pripravila mnoho pekných, zaujímavých akcií a výletov. V minulom roku k nim patrila aj rodina Lipnická, a to kvôli najmladšiemu synčekovi Nickymu, ktorý podstúpil chemoterapiu a liečbu po odstránení nádoru z mozgu. Tento rok, ako prezradil otec, je už lepší, Nicky nie je viac v nemocnici ako doma. Z pozitívnych správ lekárov sú všetci veľmi radi, ich Vianoce budú omnoho veselšie ako tie posledné...

Krátke televízne šoty priblížili divákom aj dva príbehy rodín zamestnancov, ktoré boli do projektu Stromček prianí zaradení v tomto roku. Mohli sa tak zamyslieť nad trápením, s ktorým sa borí rodina vysokopeciara Ladislava Lovaša, vychovávajúca zdravotne postihnutého Lacka. Nevzdali sa, keď mu diagnostikovali detskú mozgovú obrnu. Po delfinoterapii na Jalte sa Lackovi zlepšila motorika na rukách, má pevnejší chrbátik aj posadiť sa už vie sám, nemá problém sa prekotúľať. Prioritou rodiny je, aby trošku fungoval sám, aby nebol odkázaný len na rodičov...

Mimoriadne smutné a ťažké boli minuloročné Vianoce u Adriany Képešovej. Rakovina pľúc jej vlani začiatkom decembra vzala navždy manžela a štyrom deťom otca. Kolegovia zo štrkovne dcérskej spoločnosti RMS, kde pracoval, ho počas choroby často navštevovali a boli pri ňom aj v deň, keď zomrel. Mama Adriana je veľmi vďačná za to, čo pre ňu a jej deti urobili, že pri nich stáli a pomohli aj finančne. Všetci dúfajú, že tohtoročné sviatky budú o máličko veselšie. Pôjdu však na cintorín, zapália sviečku a budú spomínať...

Do projektu je zaradených aj ďalších deväť rodín s dvoma a viacerými deťmi, štyri z nich po druhý raz. Osud k nim nebol veľmi žičlivý. Tak ako k rodine s veľmi chorou malou Barborkou, s ktorou je teraz na rodičovskej dovolenke otecko a mamka je živiteľkou rodiny, alebo rodine našej kolegyne, ktorá dvakrát ovdovela a stará sa o tri deti. Rovnako neľahká situácia je aj v rodine zamestnanca s tromi malými chlapcami, z ktorých najmladší je stále onkologickým pacientom či v rodine kolegu s jedenástimi deťmi, ktorého operácia chrbtice nepustila do práce viac ako 270 dní. V ďalšej rodine sa boja o najmladšie z troch detí, ktorému diagnostikovali zatiaľ nevyliečiteľnú svalovú dystrofiu. Vážny pracovný úraz utrpel náš kolega pri rezaní stromu. Kvôli zraneniu chrbtice vynechal v práci otec dvoch detí viac ako tristo dní. Ďalší otec dvoch detí vymeškal kvôli vážnej mozgovej príhode, pri ktorej mu išlo o život, viac ako 250 dní. So závažnou onkologickou chorobou bojoval po celý rok aj otec dvoch malých detí a poslednú podporenú rodinu, bohužiaľ zosnulého košického oceliara, postihla tragédia, keď sa z letnej rodinnej dovolenky vrátili domov bez milovaného otecka. Medzi jedenásť rodín rozdelí spoločnosť U. S Steel Košice 20 tisíc eur na uľahčenie ich ťažkej životnej situácie. V budúcom roku čaká na ich deti množstvo výletov, podujatí i detských táborov, čo im iste prinesie veľa krásnych zážitkov.

Skvelú správu sa obecenstvo dozvedelo, keď moderátorka koncertu Jarka Lajčáková-Hargašová pozvala na pódium prezidenta košickej oceliarne Georgea F. Babcoka a riaditeľku Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Ingrid Urbančíkovú. Železiari nesklamali ani v tomto roku. Zapojili sa do dobrovoľnej finančnej zbierky, ktorú vyhlásilo vedenie spoločnosti s cieľom pomôcť Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach získať kvalitný USG prístroj, umožňujúci rýchlu diagnostiku chorých detí a následne ich liečbu a dali dohromady skutočne mimoriadnu sumu.

"Som nesmierne hrdý na tisícky zamestnancov našej spoločnosti, ktorí si uvedomujú, aké dôležité je zdravie našich detí a zapojili sa do koncoročnej zbierky na ultrazvuk s rekordným výsledkom. A tak ako v minulosti, aj v tomto roku sa k zamestnancom pripája aj spoločnosť a Nadácia U. S. Steel Košice. Naša pomoc sa tak strojnásobila a spoločne kúpime detskej fakultnej nemocnici špičkový sonograf v hodnote 111 878 eur. Gratulujeme," oznámil prezident a za búrlivého potlesku odovzdal riaditeľke nemocnice symbolický šek. "Chcela by som sa poďakovať všetkým zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorí túto zbierku pre našu nemocnicu v tomto roku zorganizovali, a samozrejme tým, ktorí na ňu prispeli. Veľmi si to vážime," poďakovala sa Ingrid Urbančíková. "Nový ultrazvukový prístroj zlepší kvalitu diagnostiky, skráti čas vyšetrenia, čiže výrazne zvýši komfort pre pacienta a aj pre vyšetrujúceho lekára. V mene všetkých detských pacientov, rodičov a zamestnancov vám úprimne ešte raz ďakujeme," dodala.

Diváci ďalším veľkým potleskom ocenili nielen skutočnosť, že počas koncertu firma darovala dvom detským domovom na východnom Slovensku, domovom na pol ceste v Košiciach a v Prešove, Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach i ťažko skúšaným rodinám svojich zamestnancov dohromady 150 878 eur. Ďakovný aplauz patril Kathleen Babcokovej za jej angažovanie sa v charitatívnych aktivitách i prevzatie záštity nad celým projektom Stromček prianí. Kyticu kvetov jej prišli priamo na javisko odovzdať deti nášho kolegu, súrodenci Lilly a Nicky Lipnickí, ktorí boli v tomto roku do projektu zapojení.

Záznam z vianočného koncertu Stromček prianí, v ktorom vystúpili Sima Martausová, Robo Opatovský, Gail Anderson, Lucia Šoralová, Ricco & Claudia, detský zbor Pro Musica – Magnólia a Orchester Štátneho divadla Košice pod vedením dirigenta Karola Kevického odvysiela Slovenská televízia na Dvojke v nedeľu 21. decembra 2014 o 17.40 hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...