Vyhľadávanie:

Videá z vlastnej dielne

Videá z vlastnej dielne

Dopravári si sami vyrábajú didaktické pomôcky

Raz vidieť je lepšie ako desaťkrát počuť. Povedali si začiatkom roka v divíznom závode Doprava a v duchu tohto príslovia sa pustili do prípravy krátkych inštruktážnych videí zameraných na predpísané pracovné postupy. Dnes už majú k dispozícii desať videí obsahom určených predovšetkým zamestnancom prevádzky železničnej dopravy. Krátke, tri až päť minútové filmy, plánujú postupne nakrútiť aj pre údržbu dopravy a cestnú dopravu.

Myšlienka pustiť sa do takejto, v našich podmienkach ojedinelej iniciatívy, sa zrodila medzi dopravármi vlani. "V ostatnom čase sa u nás často menili interné predpisy. Tak ako sa menili predpisy, pribúdala aj dokumentácia. Aby ich zamestnanci čo najlepšie prijali za svoje, rozhodli sme sa školenia doplniť a spestriť o názorné ukážky," uviedol riaditeľ divízneho závodu Doprava Peter Balog.

Na príprave a realizácii videí sa podieľal dopravný inšpektor Juraj Kormoš, ktorý má v oblasti železničnej dopravy 27-ročné odborné skúsenosti. "Opieral som sa pri tom o vypracované postupy bezpečnej práce, poznatky a rady vedúcich prevádzok i zástupcov zamestnancov pre bezpečnosť a hygienu," priblížil robotu na videách. "V inštruktážnych videách "účinkujú" naši zamestnanci s predpísanými odbornými skúškami. Na kameru som ich zachytil pri bežnom výkone pracovných činností, samozrejme tak, ako to ukladajú naše interné prevádzkové predpisy. Zábery sme opakovali iba vtedy, ak niečo nebolo presne v súlade s určenými postupmi. Nakrútený materiál som spracoval za pomoci počítačového programu a zostrihal tak, aby korešpondoval s danou činnosťou. Po technickej stránke som sa s ním musel popasovať. Najobťažnejšie bolo načítať text tak, aby presne zapadol do záberu."

Ako prví videli ešte nedokončené videá pred časom na dopravnom školení niektorí rušňovodiči. "Upútali ich a vyvolali živú diskusiu. Pripomienky sme pri práci na videách zohľadnili. Rátame s tým, že všetky nakrútené videá premietneme už na najbližších bezpečnostných školeniach zamestnancov železničnej dopravy, ktoré budú v septembri a októbri," prezradil J. Kormoš.

Riaditeľ divízneho závodu P. Balog vidí možnosti využitia krátkych filmov aj na pravidelných mesačných bezpečnostných mítingoch, prípadne počas bezpečnostných päťminútoviek. Videá sú dostupné aj na sieťovom disku, takže sa k nim vie bez problémov dostať každý majster a môže ich sprístupniť aj ostatným kolegom.

Do konca tohto roku chcú dopravári komplexne zmapovať činnosti v železničnej doprave a na budúci rok sa zamerajú na videá z oblasti údržby dopravy a cestnej dopravy.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...