Vyhľadávanie:

"Vidieť, že na bezpečnosť kladiete veľký dôraz"

"Vidieť, že na bezpečnosť kladiete veľký dôraz"

Rozhovor s generálnym riaditeľom VSE a. s. Thomasom Janom Hejcmanom

Stojí na čele spoločnosti, ktorá patrí k našim strategickým partnerom. Thomas Jan Hejcman je na Slovensku novou tvárou, funkciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Východoslovenskej energetiky a. s. zastáva od 1. januára 2012. Pred necelými dvomi týždňami, v piatok 17. februára, prijal pozvanie prezidenta U. S. Steel Košice Davida J. Rintoula a navštívil náš podnik. Najvyšší predstaviteľ VSE si po stretnutí s prvým mužom košickej huty vyhradil čas aj na prehliadku niektorých prevádzok. Oboznámil sa s výrobným procesom v Oceliarni, Teplej i Studenej valcovni a pozrel si aj pozinkovaciu linku č. 3. Podelil sa s nami o dojmy z návštevy.

· Absolvovali ste prehliadku niekoľkých výrobných závodov. Aké máte pocity?
Bolo to po dlhom čase, čo som opäť videl niečo podobné. Oceňujem, že prehliadka bola veľmi logicky naplánovaná. Veľmi sa mi páčilo, že sme všade videli bezpečnostné prvky, plagáty a upozornenia. Podobne ako v Nemecku, aj u vás máte pri každých schodoch nápisy Držte sa zábradlia! Je vidieť, že na bezpečnosť kladiete veľký dôraz. V hutníctve je to nutnosť.

· V ktorej prevádzke sa vám teda páčilo najviac?
Najviac na mňa zapôsobila prvovýroba, kde som mal možnosť v oceliarni pozorovať liatie surového železa do konvertora. Bolo to veľmi zaujímavé, bežne to nemôžete vidieť na vlastné oči. Páčil sa mi celý výrobný cyklus, najmä čistota finálneho produktu. Oceňujem, ako máte všetko evidované. Každý výrobok má svoje číslo, kód a podobne. Je to známka profesionality v každom detaile.

· Na začiatku ste povedali, že ste niečo podobné videli po dlhom čase. Z toho vyplýva, že ste v hutníckom podniku už boli. Kde to bolo a kedy?
Pred mojím príchodom do Košíc som pracoval v Ostrave. Áno, musím sa priznať, že som raz dostal pozvanie do miestnej oceliarne. Absolvoval som krátku prehliadku valcovne, asi pred desiatimi rokmi. Veľa si z toho však už nepamätám.

· Pôsobíte v energetickej sfére. V U. S. Steel Košice sa nachádza aj divízny závod Energetika, ktorý sme pre krátkosť času nestihli navštíviť. Nemrzí vás to?
Ak budem mať v budúcnosti možnosť ešte do U. S. Steel Košice prísť, veľmi rád sa pozriem aj tam.

· Hutníctvo je energeticky náročné priemyselné odvetvie. U. S. Steel Košice je jedným z kľúčových zákazníkov VSE. Aká bude vzájomná spolupráca počas vášho pôsobenia v Košiciach?
Môžem vám sľúbiť, že sa budeme maximálne snažiť. Na túto tému, ohľadne očakávania cien energií, som sa už bavil aj s prezidentom U. S. Steel Košice. V oblasti tvorby cien je však Východoslovenská energetika a. s. iba malým elementom. Budeme sa usilovať s vami maximálne kooperovať. Nemožno však očakávať, že s mojím príchodom do Košíc by sa ceny výrazne zmenili.

· Na Slovensko ste prišli po takmer desaťročnom pôsobení v Českej republike. Počas tohto obdobia ste sa podieľali na rôznych transformačných stratégiách skupiny RWE. Môžeme niečo podobné očakávať aj na Slovensku?
Povedal by som, že podnik v Košiciach je veľmi vyspelý a je v dobrom stave. Nie sme vo fáze, keď potrebujeme niečo razantne meniť. Skôr to bude založené na kontinuálnej práci, na hľadaní možností, ako sa najlepšie prispôsobiť zákazníkom. Nie sú to však záležitosti, s ktorými by sme začínali od nuly. Firma bola doteraz veľmi dobre vedená a ja by som v tomto trende chcel pokračovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...