Vyhľadávanie:

Viera, že tento svet urobíme krajším

Viera, že tento svet urobíme krajším

Praktiky priateľské k životnému prostrediu sú blízke aj Dane Molčanovej

Jedna z víťazov ekologickej súťaže, ktorú vyhlásila redakcia Ocele východu v spolupráci s útvarom generálneho manažéra pre environment pod názvom Recykluj a vyhraj alebo Zo starého nové, má nápadov priateľských k životnému prostrediu neúrekom. S Danou Molčanovou, technickou pracovníčkou odboru materiálové kódovanie USS, by ste sa mohli o nich rozprávať celé hodiny a určite by ste neprebrali všetky. Dôležité je, že o nich nielen hovorí, ale ich aj praktizuje. A odkedy sa pred vyše desiatimi rokmi presťahovala spolu s rodinou z košického paneláku do rodinného domu na dedinu, je jej zmýšľanie ešte ekologickejšie. Aj keď, zdá sa, bolo intenzívne vždy.

"Stále sme z mesta "utekali" von, do prírody, na vandre alebo k našim na záhradku. Nechceli sme tak žiť...v bloku. Preto sme sa presťahovali na dedinu," vracia sa Dana Molčanová do minulosti. "Ja sama som vyrastala v rodinnom dome, rodičia nás viedli k záhradníčeniu, šetrnosti k životnému prostrediu, k láske k prírode a mama aj k ručným prácam, v rámci ktorých vzniká veľa pekných vecí." Urobiť zo starého nové alebo dať pôvodne nepotrebnej veci súcej do zberu či na skládku úplne iný rozmer nie je pre jej rodinu nič zvláštne. Už ste počuli o papierových briketách? Molčanovci ich doma z času na čas vyrábajú. Dana hovorí, že papier nemusí skončiť vždy v zberných nádobách. Možno ním aj celkom slušne vykurovať. Brikety z papiera šetria prírodu i peniaze, pričom ich výhrevnosť je podľa odborníkov porovnateľná s pilinovými či dokonca uhoľnými briketami. Ako ich možno vyrobiť v domácich podmienkach?

"Použitý papier alebo aj kartón sa potrhá, zaleje vodou a nechá niekoľko hodín dobre odmočiť. Potom sa vylisuje, najlepšie pomocou lisu, ktorý dostať v obchodoch, a vysuší. "Tehličky" treba nechať na slnku, najideálnejšie niekde na streche, a sušiť jeden až dva týždne." Papier však kreatívna Dana Molčanová zužitkováva aj pri tvorbe iných vecí. "Papierové pletenie je dnes už celkom rozšírené. Jeho výsledkom sú napríklad rôzne košíky, vence, koše na bielizeň... treba na to len dve šikovné ruky a trpezlivosť. Výsledok stojí naozaj za to."

U Molčanovcov by ste našli v dome celý rad príkladov ekologického súžitia s prírodou. Vrátane separačnej toalety či nábytku z dreva, ktoré malo kedysi úplne iný účel, ale aj vlastnej výroby prírodnej kozmetiky s prímesou byliniek, ktorých je v okolí požehnane. "Osobne ma veľmi zaujali domy postavené z plastových fliaš naplnených pieskom," pridáva ďalšiu zaujímavosť, ktorú objavila na internete. "Ktovie, možno by sa touto praktikou mohol niekto inšpirovať aj u nás na Slovensku. Lacné, energeticky samostatné domy zo starých pneumatík, plechoviek či plastových fliaš, stavia v USA americký architekt Michael Reynolds. Jeho aktivity ma upútali, sledujem ich naďalej."

Ako sa Molčanovci stavajú k separovaniu odpadu? "Z vlastnej skúsenosti viem, že nie je jednoduché separovať odpad v domácnosti," priznáva Dana Molčanová. "Ale všetkým, ktorí tomuto fandia, prajem veľa trpezlivosti... a viery, že takto tento svet urobíme krajším."

A tu je niekoľko ďalších rád. Niektorí čitatelia možno časť z nich poznajú, no nezaškodí si ich pripomenúť. Ďalším nech poslúžia na inšpiráciu. "Staré vlnené svetre, ktoré sa dajú vypárať treba dať napríklad starkej. Napletie deťom i nám dospelým teplé rôznofarebné ponožky alebo rukavice, či šály. My na to nemáme čas, ale darčeky od babky hrejú láskou a teplom. Staré bavlnené tričká postrihajte - niet lepšej handry pri veľkom upratovaní! Načo kupovať prachovky? Jednorazovo môžete použiť staré ponožky napríklad na čistenie krbových skiel, či parapetných dosiek. Zo sklenených fľaštičiek dokážete spolu s deťmi za pomoci napríklad medeného drôtika vyrobiť úžasné svietniky, ktoré stačí dozdobiť farbami alebo servítkovou technikou. Pre kreatívnych ľudí bude určite zaujímavý aj nápad stavať presklené steny z fliaš. Dávajú do priestoru viac svetla, nehovoriac o možnostiach, ktoré ponúkajú rôzne farebné kombinácie. Ak máte doma zvyšky kvalitných stálofarebných látok a neviete čo s nimi, darujte ich klubom na patchwork. Je úžasné, aké krásne veci sa z nich dajú vyrobiť. Popol z dreva je nielen výborným hnojivom, ale je tiež ideálny na čistenie sadzí z krbu. Stačí navlhčenú handričku posypať popolom alebo z neho vyrobiť hustejšiu kašičku a decht nemá šancu. No a biologický odpad z kuchyne? Ak máte záhradku, tak z neho jednoznačne vyrobte kompost."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...