Vyhľadávanie:

Víkend plný pohody

Víkend plný pohody

Na návšteve v doškoľovacom stredisku v Medzeve

V kuchyni rozvoniava fazuľovica, parené buchty už len poliať roztopeným maslom a posypať, ako to má byť, kakaovým cukrom. Obed pre dvadsaťpäť hutníkov a ich jedenásť ratolestí je už skoro hotový. Kým sa vrátia z túr a vychádzok v okolí Medzeva, a možností ako prežiť príjemne deň, je tu naozaj dostatok, bude všetko ako má byť. Stoly sú už prestreté. Igor Bröstl, opásaný v zástere, je v pohode. Pripravuje už menu pre ďalšiu skupinu hostí. "Dnes tu máme aj oslavu päťdesiatky," prezrádza krájajúc pritom kuracinu, ktorú o chvíľu "hodí" do pácu. Po očku sleduje, čo sa deje na sporáku a ochotne sa s nami dáva do reči. "Som odtiaľto, z Medzeva, v tomto zariadení pracujem už pätnásty rok. Akože inak," odpovedá na našu otázku, "som tu spokojný," dáva vedieť s úsmevom na tvári. Rovnako ako jeho kolegyniam, Zdene Dankovej a Helene Bernáthovej, ktoré sa šikovne zvŕtajú pri príprave šalátov a závarky do polievky, mu ide kuchárske remeslo naozaj od ruky. Uvariť kompletný obed pre päťdesiat ľudí, nepovažujú za žiadny problém. Chce to len zohratosť. "Pred pätnástimi rokmi som pobudol nejaký čas v Rusku, až za Uralom. Pracoval som tam pre jednu nemeckú firmu a pripravoval raňajky, obedy a večere denne pre tristo ľudí. Veľa šalátov, obložených mís, vrátane sladkých polievok," komentuje nemeckú kuchyňu. "Zarobil som si, nepopieram, ale nabral som hlavne skúsenosti. A nadviazal priateľstvá." Kuchárom sa možno vyučiť, ale dobrým kuchárom sa treba stať. Nesporne to takto chápe aj trojčlenný kolektív kuchyne v účelovom zariadení U. S. Steel Košice - doškoľovacom stredisku v Medzeve, kde chutilo aj prezidentom okolitých štátov.

Je sobota, blíži sa k trinástej hodine. Kým čakáme na prvých navrátilcov z výletov, hutníkov, ktorí sa rozhodli stráviť minulý víkend v Medzeve, debatujeme s Emíliou Rohunovou, z útvaru GM pre zabezpečenie a rozvoj ľudských zdrojov Milana Polču, ktorá to tu má pod palcom. "Stredisko slúži ako účelové zariadenie pre doškoľovanie, výjazdové porady, organizovanie športových dní a pochopiteľne, i na rekreácie pre zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností. Mnohí železiari ho začínajú "objavovať" až v posledných mesiacoch. Tento víkend tu máme napríklad veľa "nováčikov", ktorí k nám zavítali po prvý raz. Verím, že sa tu cítia príjemne." Stredisko s kapacitou 45 lôžok s dvoj- a trojposteľovými izbami ponúka pre "víkendárov", ale i účastníkov týždenných letných pobytov, veľa príležitostí na využitie voľného času a relax. Je tu jedáleň, ako sme sa presvedčili s veľmi dobrou kuchyňou a ústretovým personálom, v podzemnej pivnici vináreň, priestory baru poslúžia na príjemné spoločenské posedenia. Nechýba sauna, v areáli s rozlohou dvoch hektárov, sa nachádzajú športoviská, antukový tenisový kurt, univerzálne asfaltové ihrisko pre všetky športové hry a tiež futbalové ihrisko s upraveným trávnikom. Raritou strediska je potôčik s jazierkom, ktorý oddeľuje športoviská stromoradím od detského ihriska. V lese, nad strediskom, sú ohniská s posedením pre tridsať ľudí. V lete je tu možnosť turistiky a vychádzok do blízkeho okolia, napríklad do Šugovskej doliny či oblasti Hačavských lúk.

Vlani stredisko sčasti rekonštruovali. "Oplotenie dostalo futbalové ihrisko, pri asfaltovom, určenom na rôzne loptové hry, sme uskutočnili terénne úpravy. Vedľa kolkárne vznikla nová terasa, kúpili sme nový záhradný nábytok, rekonštruovali zábradlia popri chodníku vedúcemu k ohniskám, i tenisový kurt. Zútulnili sme izby, v niektorých izbách sme vymenili nábytok, vo všetkých položili nové laminátové podlahy," vyratúva E. Rohunová.

Ideme sa pozrieť. Kým prechádzame zariadenie i jeho okolie, do jedálne sa začínajú trúsiť prví hostia. Pobyt na čerstvom vzduchu, zdá sa, im nesporne prospel. Hlavne deťom. "Teta, teta! Neviete, prečo nie je môj kamarát doma?" pýta sa nás všetečný Jakubko Jadrný, postávajúci s očakávaním pred dverami jednej z izieb. "Klopem, klopem a neotvárajú! Aha, asi sú ešte na lyžovačke... My sme zasa boli pri koníkoch," stihne nám prezradiť, kým si ho otec neodvedie k prestretému stolu, kde už na nich čaká mamka Rút i sestrička Ninka. "Je tu veľmi dobre," konštatuje spokojný Jakub a púšťa sa do dobrého obedu. Veď ktoré z detí by nemalo rado buchty na pare? "A viete čo? Ja by som tu chcel aj bývať..."

Pri vedľajšom stole si na rovnakom menu pochutnáva rodina Dulavová. Aj keď sa malej Saskii, ako to už u detí býva, do polievky akosi pustiť nechce. "Prišli sme tu viacerí známi," vraví Martin Dulava, druhý odlievač do kryštalizátora v oceliarni II. "Dali sme sa dokopy s viacerými rodinami a rozhodli sa prežiť víkend v Medzeve. Boli sme pred chvíľou na Šugove... Už sme hovorili o tom, že by sme tu radi prišli na týždeň aj v lete. Je tu pekne..."

Rovnaký názor na prostredie má i Daniel Spišák špecialista pre požiarnu bezpečnosť zo Závodného hasičského útvaru USSK. Vraví, že so synom, prvákom Jakubom, i manželkou Tatianou, tu chodia už nejaký ten rok, dá sa povedať, pravidelne. "Areál je pekný, priam stvorený pre rodinnú rekreáciu. Je oplotený, deti sa môžu bez problémov vybehať. Tým vari naj je pre nich nesporne potôčik. A strava? Perfektná. Má len jednu chybu," usmieva sa. "Porcie sú také veľké, že sa temer nedajú celé zjesť." Poobede, po chvíli odpočinku, sa ešte rodinka chystá do sauny, možno si zahrajú aj kolky.

Manželia Čengerioví sadajúc si k obedu prezrádzajú, že sa len pred chvíľou vrátili z dopoludňajšej túry. "Chodíme tu veľmi radi, nedávno som dokonca v Medzeve oslavoval životné jubileum," dáva sa s nami do reči elektrikár Emil Čengeri, ktorý, povedal to len tak, akoby mimochodom, dával do poriadku tunajšiu rozvodňu. "Prišli sme s manželkou po pol roku opäť na víkend." "A ak to pôjde," pridáva sa sympatická pani Anna z odboru Realizácia stavieb, "možno aj v septembri. Cez leto ani nie, to máme čo robiť v záhradke..."

Jedáleň sa pomaly vyprázdňuje. Na relax, vypnutie od každodenných povinností i roboty a deti od školy majú rodiny, ktoré sa rozhodli prežiť víkend v Medzeve, ešte dvadsaťštyri hodín. V nedeľu sa im pobyt končí obedom.

Od 1. marca minulého roku funguje pre Doškoľovacie stredisko v Medzeve nový rezervačný systém na individuálne rekreácie zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, športové dni organizačných útvarov, pracovné stretnutia a školenia. Každý závod či odborný útvar dostal na využívanie ubytovacej kapacity kvóty. Informácie získate aj na intranetovej stránke. Na letné týždňové pobyty, v júli a auguste, ktoré sa budú začínať v pondelok obedom a končiť v sobotu raňajkami, sa možno hlásiť už teraz. V prípade záujmu treba kontaktovať príslušné oddelenie Servisu ľudských zdrojov. V máji a júni, potom v septembri a októbri bude stredisko v Medzeve k dispozícii počas piatkov aj na organizovanie športových podujatí na úrovni generálnych manažérov a riaditeľov divíznych závodov či dcérskych spoločností. Termíny si treba rezervovať u E. Rohunovej, č.t. 917 952 282.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...