Vyhľadávanie:

Višegrádske dni štartujú už v piatok tohto týždňa

Višegrádske dni štartujú už v piatok tohto týždňa

Košice budú hostiť divadelníkov, hudobníkov a výtvarníkov krajín V4

Tohtoročné Višegrádske dni - dni českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry klopú na dvere. Štrnásty ročník prehliadky divadelných, hudobných a vizuálnych podujatí sa začína 3. októbra a potrvá do 1. decembra. Podujatie autorsky pripravilo a realizuje Združenie Forsa.

"Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch sme sa snažili, aby bol pomer podujatí viac menej vyrovnaný a je malý zázrak, že sa nám to aj podarilo. Jediným meradlom pri zostavovaní dramaturgického plánu je kvalita," uviedol na margo Višegrádskych dní 2014 Gabriel Horal, ktorý akciu pripravuje. Pohľad do programu napovedá, že si bude z čoho vyberať. Divadelné umenie zastupujú z Českej republiky Divadelní spolek Frída - predstaví sa 5. októbra komédiou o vzťahu medzi mužom a ženou s názvom Mezi nebem a ženou autora a režiséra Doda Gombára a Dejvické divadlo, ktoré prinesie 21. októbra drámu A. P. Čechova Racek.

"Dostať Dejvičanov do Košíc nebolo ľahké, divadlo si totiž práve v čase Višegrádskych dní pripomenie 20. výročie svojho vzniku, ba dokonca vystúpenie v našom meste pripadá rovno na deň výročia. Veľmi sme ich tu však chceli mať práve s činoherným predstavením Racek, ktoré je považované za najkvalitnejšie v repertoári divadla," prezradil G. Horal.

Višegrádske dni by sa hádam ani nerátali bez účasti Štúdia L+S, ktoré divákom ponúkne 10. októbra komédiu Listy Emilovi. Popradské divadlo Commedia predvedie klasické dielo svetovej dramatickej spisby Skrotenie zlej ženy v komediálnej úprave a komornom prevedení štyroch hercov 11. novembra 2014. Vyvrcholením tohtoročných Višegrádskych dní bude hosťovanie Slovenského národného divadla s hrou Láskavé bohyne.

Na svoje si prídu aj milovníci dobrej hudby. Hneď prvé podujatie Višegrádskych dní bude patriť päťnásobnej držiteľke výročných hudobných cien Anděl, veľmi osobitej speváčke Lenke Dusilovej. V sobotu 18. októbra sa predstaví pražské blues rockové zoskupenie Wild Music Walkers feat, T 4 - koncert pri príležitosti 70. narodenín Vladimíra "Gumu" Kulhánka, popredného českého basgitaristu je pripravený na 18. novembra. Mimoriadnym zážitkom bude vystúpenie kapely Budapest Klezmer Band, ktorá do Košíc prinesie židovskú hudobnú tradíciu. "Ani tohto roku nebude chýbať medzinárodný jazzový festival, ktorý bude písať už svoj 24. ročník. Skupina Martina Valihoru s Vivian Sessoms, Michal Urbaniak, Miroslav Vitouš, Jiří Stivín, Grzech Piotrowski či formácia Mastelotto - Raineri - Kollár, to je len časť zvučných mien," informoval G. Horal.

Nebudú chýbať ani stretnutia s výtvarnými umelcami. Vo Východoslovenskej galérii bude autorská výstava maliara, grafika, keramika a tvorcu autorských art protisov Andreja Doboša pri príležitosti jeho nedožitej storočnice. Svojbytnú tvorbu predstaví v Múzeu Vojtecha Löfflera česká umelkyňa Marcela Vichrová. Do Košíc sa dostanú aj litografie maďarských miest autora Antala Révesza. Milovníkov fotografie pozývame v novembri do Slovenského technického múzea na výstavu fotografií fotoreportérky Julie Pirotte, ktorá zobrazila život vo Francúzsku počas Vichyho režimu (1940 - 1944).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...