Vyhľadávanie:

Vivat Rákoczi!

Vivat Rákoczi!

Starý budimírsky kaštieľ sa prekvapene prebudil zo stáročného zadumania nad pominuteľnosťou času. Vari dobre počul? Rákoczi? Ba veru, je to ono, to staré slávne vivatovanie, oslavujúce jeho milosť knieža Františka II. Rákocziho a skrzeva jeho osobu to najcennejšie, čo človek od vekov túži dosiahnuť. Slobodu. Pro Libertate.

Zablysla sa šablička, zaerdžal koník a mládenci skákali do sediel. Za knieža, za slobodu. Proti Viedni. Proti cisárovi. Knieža nemalo azda nič radšej ako prevolávanie na slávu po vyhratej bitke. Tak sa stalo aj v túto ostatnú sobotu roku Pána dvetisíceho šiesteho po Kristu. Pravda, krv už netiekla, mládenci, ba i zopár švárnych dievčeniec sa v zdraví vrátilo domov. Kuruci i labanci sa svorne pobrali občerstviť k bufetu, odkiaľ knieža-neknieža, lákavo rozvoniavali pečené klobásky. Predstavenie historickej spoločnosti Via Cassa, nazvané Stretnutie s kniežaťom, sa skončilo úspešne. Pod zádumčivými oknami starého kaštieľa ho pozorne sledovalo niekoľko stoviek ľudí, mladých i starých, ktorí sa vybrali na tradičnú budimírsku Burzu starožitností a kuriozít.

Neúnavný organizátor Karol Linhart, sa podpísal aj pod toto zaujímavé predstavenie. Jeho účelom bolo Košičanov i ostatných návštevníkov nielen pobaviť, ale im aj priblížiť našu bohatú históriu. A v ďaka takým osobnostiam, akou bol nesporne aj František II. Rákoczi, slávnu históriu. Rákoczi snívajúci svoj večný sen o slobode a moci pod Dómom svätej Alžbety je náš rovnako, ako patrí aj Veľkovaradínčanom, Miškolčanom, Užhorodčanom, Maďarom, Rumunom, Rusínom, Valachom, Nemcom a čojaviem komu všetkému ešte. Je to jeden, nech mi prepáči, z najchutnejších kúskov toho štipľavého stredoeurópskeho guláša, ktorí sa mnohí snažili vyškrtnúť z nášho jedálnička. Chvalabohu, nepodarilo sa. A my sme neskončili kdesi mimo čas, v dejinnom vzduchoprázdne. Cisárski v bielych mundúroch napravo, Rákocziho chlapci naľavo, bubny zavíria, vlajky zavejú, muškety tresnú a poďme ho do útoku na nudnú históriu. Vivat Rákoczi!

Predstavenie Stretnutie s kniežaťom sa uskutoční v Košiciach pred kaplnkou Svätého Michala 19. 5. 2006 o 17. hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...