Vyhľadávanie:

Vlajku USA na Iwo Jima vztyčoval aj Jarabinčan

Vlajku USA na Iwo Jima vztyčoval aj Jarabinčan

Slovákovi vyjadrili poctu za jeho účasť v 2. svetovej vojne sochou na veľvyslanectve

Spoločnosť U. S. Steel Košice, v zastúpení riaditeľa pre vzťahy s vládou SR a EÚ Michala Pintéra, venovala veľvyslancovi USA v SR Vincentovi Obsitnikovi kópiu sochy Vojenského pamätníka námornej pechoty v Arlingtone vo Virgínii, ktorá dramatickým spôsobom pripomína slávne vztýčenie vlajky na japonskom ostrove Iwo Jima. Vztýčenie vlajky sa odohralo za urputných bojov na hore Mount Suribachi 23. februára 1945 a zachytili ju na dnes už kultovej fotografii, ktorú neskôr preniesli do skulptúry.

Hoci Američania poznajú obrázok a sochu veľmi dobre dokonca aj dnes, máloktorý z nich si uvedomuje, že jedným z príslušníkov námornej pechoty, ktorý sa zúčastnil na tejto udalosti, bol aj Slovák Michal Strank, narodený 10. novembra 1919 v Jarabine, na Slovensku. Seržant Strank sa vysťahoval do Pensylvánie v mladosti, v roku 1937 absolvoval školu Franklin High School a do námornej pechoty vstúpil v roku 1939. Na krátkom ceremoniáli, ktorý sa konal 18. januára, sa zúčastnili príslušníci Bezpečnostného oddielu námornej pechoty v Bratislave. Veľvyslanec V. Obsitnik venoval sochu Bezpečnostnému oddielu námornej pechoty, ktorá ju teraz vystavuje v hlavnom vestibule Veľvyslanectva USA v SR na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...