Vyhľadávanie:

Vlaňajší majstri opäť majstrami

Vlaňajší majstri opäť majstrami

Majstrovstvá USSK v behu na lyžiach

Kto prišiel v sobotu za snehom na Kojšovskú hoľu neoľutoval. Slnkom zaliata obloha, ideálna viditeľnosť, teplota mínus dvanásť stupňov Celzia a štipľavý vietor, to boli podmienky pre pretekárov, ktorí sa odhodlali postaviť sa na štart behu na lyžiach. O tituly majstrov U. S. Steel Košice v bielej stope bojovali muži i ženy až v šiestich vekových kategóriách. Už tradične ich bolo najviac v kategórii nad 62 rokov, čiže na trati dominovali bývalí zamestnanci našej firmy, ktorí sa tomuto športu stále venujú aj na dôchodku. Organizátorov trochu zaskočilo, že najmä v kategórii žien tentoraz chýbali stálice bežeckého lyžovania ako Tiszová, Varholáková, Dioszegiová, Billá či Kočišová. Zato u mužov nikoho neprekvapilo, že poháre a zlaté medaily za prvenstvo si vybojovali všetci štyria vlaňajší víťazi, teda Milan Lacko, Jozef Sciranko, Michal Dutko a Bartolomej Ištoňa.

Trať znovu pripravoval Metropol

Keďže v tomto roku je zima skúpa na sneh, ani na Kojšovskej holi to nevyzerá ako v zasneženej krajine. Snehu je tam tak akurát na turistiku a v bežeckej stope na mnohých miestach chýbal. „V priebehu týždňa sme museli zorganizovať brigádu, aby sme pripravili dvojkilometrový okruh trate,“ informoval pred štartom riaditeľ pretekov Juraj Tóth z Telovýchovnej jednoty Metropol, ktorá každoročne zabezpečuje technické podmienky bežeckých súťaží na Kojšovskej holi: „Dúfam, že tých pätnásť až dvadsať centimetrov snehu, ktoré sme na trať ručne nahadzovali, vám bude stačiť, aby ste lyže nepoškriabali a bezpečne došli do cieľa. Ženy i muži dvoch kategórií do 62 a nad 62 rokov absolvujú dva okruhy na trati, ostatní si zasúťažia až v piatich okruhoch,“ dodal J. Tóth.

Ceremoniál o pol desiatej

Slávnostné otvorenie pretekov sa uskutočnilo o pol desiatej už tradične pred chatou Erika. Symbolickú fakľu s ohňom priniesla medzi súťažiacich jedna z aktívnych účastníčok Zimných športových hier zamestnancov U. S. Steel Košice Gabriela Sinčáková. Potom nasledoval sľub pretekárov, ktorý predniesol dlhoročný účastník behu na lyžiach Jozef Sciranko. Slávnostného ceremoniálu otvorenia podujatia, a na záver odovzdávania cien trom najlepším pretekárom, sa zúčastnili vedúci oddelenia sociálna politika a mimomzdová motivácia Miroslav Sajko a za odborový zväz KOVO U. S. Steel Košice predseda ZO OZ KOVO Doprava Pavel Grega.

Na trati rýchle tempo

Kým zo žien sa do stopy rýchlo dostala favorizovaná Petrovičová, u mužov sa snažili udávať tempo na trati Dutko a Sciranko. S tým rozdielom, že Dutko absolvoval na dvojkilometrovej trati len dve kolá a Sciranko otáčal v štartovnom poli až päťkrát. Aký bol rozdiel medzi jednotlivými pretekármi v cieli? Najrýchlejší po dvoch okruhoch bol na 4 km trati Dutko v kategórii od 55 do 62 rokov časom 14:36 min., za ním skončil časom 19:20 min. víťaz v kategórii nad 62 rokov Ištoňa a tretí najrýchlejší čas na 4 kilometre mala Petrovičová 20:16 min. V pretekoch na 10 kilometrov (päť dvojkilometrových okruhov) si najlepšie počínal Sciranko, ktorý prešiel cieľom v čase 36:47 min. Až za ním skončil víťaz do 45 rokov Lacko, ktorý mal čas 39:31 min. a na tretej pozícii absolútneho poradia časom 44:04 min. špurtoval Kaleta, ktorý bol druhý v kategórii do 55 rokov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...