Vyhľadávanie:

Vnímajú nás ako mesto ocele a ľalií

Vnímajú nás ako mesto ocele a ľalií

Medzi účastníkmi 7. medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2008

Pondelkové ráno v dielňach SOU hutníckeho v Šaci bolo na prvý pohľad ospalé. Žiadny buchot, klepot, vrava... Nezvyčajné ticho, žeby si dnes prispali? Za prvými poodchýlenými dverami síce nikto práve nebúchal kladivom, ani nezváral, "červené plášte" študentov sa iba ticho skláňali nad pracovnými stolmi. Až nám bolo nepríjemné rušiť.

Heidi Rappsilberová, pedagogička z Fakulty produktového dizajnu Hochschule v nemeckom Wismare, sa spolu s majstrom odborného výcviku Štefanom Rybárom skláňali nad plechovým obdĺžnikom. "Bude to konferenčný stôl, vo vnútri so symbolmi mesta - divadlom, katedrálou i kvetmi... Chcem Košice predstaviť ako zelené mesto..." Študent Tim Niemann z rovnakej fakulty mal už hotové kocky z plechu a rozmýšľal nad tým, ako ich čo najlepšie pospájať poohýbaným medeným drôtom. "Košice sa mi na prvý pohľad zdali veľmi geometrické, usporiadané, v centre mesta naopak veľmi dynamické, plné života. Spájam tieto dva prvky," prezradil svoje myšlienky.

Ruky Chrisa Banksa, študenta produktového dizajnu na Glasgow Caledonian University v Škótsku, vykúzlili krásne motýle i kvety, priemysel mesta symbolizuje robot. Spolužiak Michael McCreday mal už hotový pútač pre mesto v podobe kvetu. "Inšpirovali ma ľalie, ktoré sú súčasťou košického erbu," prezradil medzi tým, čo s majstrom Jánom Jackom montovali obrovskú žiarovku na miesto piestika.

"Oceľové mesto musí mať oceľového muža a oceľovú ženu," usmieval sa akademický sochár Miroslav Zvonek z brnianskej VUT v ďalšej výrobnej hale. Postavy sú hotové, ostáva "vložiť" už iba mozog. "Pripravujem aj niečo navyše, objekt so sakrálnym motívom," s pomocníkom - majstrom Toldym Kováčikom ukázali na kovový kríž. Nemka Susann Buchsteinerová i Maďarka Ágnes Léna Hegedüsová sa rozhodli urobiť stoličky - kreslá, ktoré lákajú návštevníkov mesta na odpočinok.

Zaujímavé objekty so symbolmi života a smrti, či nášho vzťahu k zemeguli, zhotovovali pedagógovia BMF v Budapešti Ágnes Szűcsová a András Koleszár. "Pri prehliadke huty ma inšpirovali farby tekutého kovu, a tak vznikol tento strom," vysvetľoval študent Pavol Mirek z Fakulty architektúry STU Bratislava. Jeho pedagóg akad. sochár Peter Paliatka siahol po plechoch z radiátorovne a kúzlil z nich nevšedný set na stolovanie.

Práce účastníkov 7. medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2008 si môžete prezrieť na výstave v Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach už od štvrtka 28. augusta. Vernisáž sa uskutoční o 17. hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...