Vyhľadávanie:

Vo fabrike voda veľké škody nenarobila

Vo fabrike voda veľké škody nenarobila

Dlhotrvajúce a výdatné dažde dvíhali hladiny riek i nádrží

Dlhotrvajúce dažde, ktoré v ostatnom čase postihli Slovensko, poriadne potrápili aj východniarov. Situácia bola vážna, v Košiciach pravidelne zasadal krízový štáb i protipovodňová komisia. Tretí stupeň povodňovej aktivity na území mesta, ktoré napokon vyhlásil primátor František Knapík, trval niekoľko dní. Minulý týždeň vo štvrtok, 20. mája, ho síce zrušil, "dvojka" však v Košiciach naďalej platí. V ohrozených lokalitách v súčasnosti ešte stále dokončujú záchranné práce a pokračujú činnosti súvisiace s odstraňovaním následkov a škôd, ktoré výdatné dažde a záplavy spôsobili. Mimoriadne situácie, ktoré si vyžiadali zvolanie havarijnej komisie II. stupňa, sme museli riešiť aj v košickej oceliarni. S nadbytkom vody sa pasovali ekológovia, energetici, dopravári, hasiči a SBS.

"Nepriaznivá situácia spôsobená dlhotrvajúcimi a prívalovými dažďami u nás vyvrcholila v nedeľu 16. mája, keď sa krátko po štrnástej hodine hladina havarijnej nádrže čistiarne odpadových vôd v Sokoľanoch dostala na maximálnu úroveň. Vody bolo toľko, že začala pretekať takzvaným prepadom," uviedol riaditeľ pre environment prvovýroby a podpory výroby Miloš Fodor. "O tomto stave sme v zmysle protipovodňového plánu vyrozumeli všetky zainteresované inštitúcie i starostov dotknutých obcí, najmä Sokolian, Bočiara, Sene, Kechneca, Milhoste. Každé dve hodiny, dvadsaťštyri hodín denne, sme odoberali vzorky vody z dvoch miest - priamo z prepadu a v sútoku s vyčistenou vodou z ČOV. Analýzy výskytu nežiaducich látok dopadli dobre."

Situáciu pri riešení problémov v ČOV sťažovalo aj zaplavenie časti cestnej komunikácie medzi Ludvikovým Dvorom a Haniskou. Úsek pod železničným mostom bol už v sobotu zaplavený natoľko, že cez neho neprešlo žiadne auto. K čistiarni sa dalo najbližšie dostať len cez Veľkú Idu. Vodu z komunikácie odčerpávali naši energetici z prevádzky Vodné hospodárstvo. Napriek tomu z nedele na pondelok bolo vody toľko, že jej hladina dosiahla dovtedy nevídanú výšku. Ešte asi meter a dosiahla by most. No na ďalší deň sa tak, ako prišla, aj stratila. Vodný živel vyčíňal aj v susednej Veľkej Ide. Tamojší potok sa vylial z koryta, voda zatopila veľký úsek poľa v blízkosti oplotenia USSK a rozlievala sa až k nádrži s vysokopecným plynom. Ďalej sa ale nedostala. Obyvateľom obce, ktorí ratovali svoj majetok, pomohla košická oceliareň s dodávkou piesku do desiatok vriec.

Priamo v areáli spoločnosti voda veľké škody, aj vďaka včasným zásahom, nenarobila. Dopravári a energetici priebežne odsávali vodu z komunikácie pod mostom vedľa Harsco Metals, hasiči zasa operovali najmä v podchodoch pri vrátniciach číslo tri a štyri, kde pomocou plávajúcich čerpadiel odstraňovali vodu zo zaplavených priestorov. Odsávať ju tiež museli aj zo suterénov stavadiel číslo tri a dvanásť. Zamestnanci dcérskej spoločnosti U. S. Steel Košice - SBS pomáhali presmerovať dopravu kamiónov z cesty vedúcej k Haniske na cestu k Bočiaru.

Poďakovanie si zaslúžia všetci, ktorí operatívne zasahovali pri riešení mimoriadnych udalostí a svoju prácu perfektne zvládli.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...