Vyhľadávanie:

Vo fabrike zažili a vytvorili časť histórie

Vo fabrike zažili a vytvorili časť histórie

Posledné tohtoročné stretnutie jubilantov patrilo oslávencom z vedenia spoločnosti, divíznych závodov Teplá valcovňa, Studená valcovňa a Radiátory a rúry

Séria tohtoročných slávnostných odovzdávaní ocenení za 30, 35 a 40 odpracovaných rokov v spoločnosti U. S. Steel Košice sa skončila 26. decembra tretím stretnutím s jubilantmi. V Doubletree by Hilton sa zišlo bezmála 190 zamestnancov firmy z vedenia spoločnosti, divíznych závodov Teplá valcovňa, Studená valcovňa a Radiátory a rúry, aby si ako prejav uznania za dlhoročnú prácu prevzali zlaté a strieborné pamätné medaily a oslavujúci štyridsiatnici aj náramkové hodinky. Jubilantom gratulovali prezident spoločnosti USSK George F. Babcoke, viceprezidenti Martin Pitorák, Miroslav Kiraľvarga, Robert J. Beltz, Matthew T. Lewis, Traci L. Vaughanová, Vladimír Jacko, generálni manažéri jednotlivých útvarov a zástupcovia odborov vedení predsedom Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikulášom Hintošom.

Že raz bude stáť medzi jubilantmi, na to si Ľuboš Geroč z divízneho závodu Studená valcovňa pred tridsiatimi rokmi ani nepomyslel. "Vždy som akosi vzdialene vnímal, že kolegovia chodia na slávnostné stretnutia. Zrazu dnes medzi nimi sedím aj ja. Môj otec bol pri zrode košických železiarní a aj ja som tam chcel ísť pracovať. Po štúdiách som nastúpil do divízneho závodu Studená valcovňa. Oženil som sa, potreboval som živiť rodinu a mať pravidelný príjem. Za tie roky som vystriedal viacero prevádzok, stále však v tom istom závode a vo valcovni pracujem dodnes. Dúfam, že zdravie mi bude naďalej slúžiť, aby som bol svojej rodine oporou," poznamenal.

Neuveriteľných štyridsať rokov vo firme odpracoval Július Valenta z úseku technológia vedenia spoločnosti. "Začiatky môjho pôsobenia vo fabrike sa rysovali v učilišti Šaca, kde som začínal ako elektromontér. Neskôr som nastúpil do divízneho závodu Doprava a pracoval som ako revízny technik elektrozariadení. Prechod zo školy do práce bol pre mňa náročný. Potreboval som sa adaptovať a naučiť potrebné činnosti. Snažil som sa neustále zlepšovať," zaspomínal si a dodal, že čas ubieha veľmi rýchlo. "Dopoludnia som v práci a vo voľnom čase športujem. Roky som sa venoval horolezectvu, neskôr som dal prednosť karate. Ako významný moment vnímam obdobie, keď železiarne zmenili majiteľa. Prišiel americký investor a sprísnili sa bezpečnostné predpisy, zmenilo sa zmýšľanie ľudí i manažovanie. Prinieslo to pokrok. Prajem si, aby firma, ktorá je významným zamestnávateľom pre celý región, ďalej úspešne pokračovala," dodal J. Valenta.

V piatkový slávnostný večer prítomní tlieskali aj Milanovi Oravcovi z divízneho závodu Radiátory a rúry za odpracovaných tridsaťpäť rokov. "Vyučil som sa za elektromechanika a zamestnal som sa v "radiátorke". Čo mi utkvelo za tie roky v pamäti? Zachraňoval som kolegu, ktorého zasiahol elektrický prúd. Musel som sa rýchlo rozhodnúť a konať, buchol som ho do pleca a odstrčil ho tak od zdroja elektriny. Žije, je v poriadku a stále u nás pracuje. Pozitívne hodnotím bezpečnejšiu prácu i systematickú a plánovitú opravárenskú činnosť," uviedol oslávenec.

Ocenenie si zo stretnutia odnášal aj vedúci prevádzky Údržba divízneho závodu Teplá valcovňa Ján Tobákoš, ktorému minister hospodárstva a výstavby SR pri príležitosti tohtoročného Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov udelil vyznamenanie za vernosť, obetavosť, vynikajúcu prácu a kvalitné plnenie pracovných úloh.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...