Vyhľadávanie:

Vrabčie skaly

Vrabčie skaly



Tip na víkend

Náš dnešný tip na turistickú vychádzku je vhodný na krátke dni neskorej jesene s neistým počasím. Aby sme sa dostali na miesto štartu našej vychádzky, stačí prísť na zastávku autobusu MHD do Čermeľa smerom na Alpinku. Len pár metrov od zastávky stojí informačná tabuľa a láka nás mapkou a farebnými fotografiami. Priamo z parkoviska pôjdeme na pekne upravený chodník, ktorým ihneď stúpame vysoko nad úroveň cesty. Chodník vybudovali Mestské lesy Košice v pomerne strmom svahu, ale je dosť široký a bezpečný aj pre rodiny s deťmi. Je na ňom dostatok lavičiek a niekoľko mostíkov, ktorými prekonávame úžľabiny vymyté jarnými vodami. Pekne upravený dubovo-hrabový les prechádza do divokejších partií, kde môžeme obdivovať popadané, machom obrastené stromy.

Popri ďalších informačných tabuliach, venovaných vtáctvu žijúcemu na Slovensku, sa dostaneme až k Vrabčím skalám. Je to pásmo skaliek vystupujúcich na povrch nad údolím potoka Chmeľník. Ak by sme sa vydali neznačeným chodníkom doľava, prišli by sme okolo peknej výraznej skalky až k potoku a k asfaltovej ceste na Alpinku, avšak bez možnosti pokračovať ďalej pešo a museli by sme sa vrátiť. Náučný chodník pokračuje doprava a v najexponovanejšej časti je zabezpečený kovovým zábradlím. Za ôsmou, poslednou tabuľou náučného chodníka, vychádzame do riedkeho lesa na hrebeňovej partii kopca, kde je upravené ohnisko. Pozorne sledujeme značky a prichádzame na červenú značku, s ktorou sa dostaneme späť do Čermeľa. Celá trasa má približne päť kilometrov a pohodlne ju, aj s deťmi, zdoláme za dve hodiny.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...