Vyhľadávanie:

Výplatné obálky už aj s eurom

Výplatné obálky už aj s eurom

Do prijatia eura na Slovensku zostáva 155 dní

V Oceli východu sme už informovali, že Rada ministrov financií krajín Európskej únie (ECOFIN) stanovila 8. júla 2008 Slovensku konverzný kurz 30,1260 Sk/EUR. V zmysle právnych ustanovení a dohôd musia prísť občania SR do kontaktu s duálnym zobrazením najneskôr v piatok, 8. augusta. Bude sa to týkať aj výplatných obálok zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice a jej dcérskych firiem.

Ako v tejto súvislosti pripomenula pre Oceľ východ manažérka procesov pre mzdy Viera Špakovská, v zmysle zákona o zavedení meny euro v Slovenskej republike (zákon č. 659/2007 Z. z.) vyplýva povinnosť aplikovať duálne zobrazovanie voči občanom v slovenských korunách (Sk) aj v eurách (EUR) do jedného mesiaca od vyhlásenia konverzného kurzu a táto povinnosť skončí 31. decembra 2009. Dodala, že v období od začiatku duálneho zobrazovania do 31. decembra 2008 sú pre duálne zobrazovanie rozhodujúce peňažné sumy uvedené v Sk a súbežne sa na informatívne účely uvádzajú peňažné sumy v EUR a pre duálne zobrazovanie odo dňa zavedenia eura, vrátane dňa zavedenia eura, do 31. decembra 2009 sú rozhodujúce peňažné sumy v EUR a súbežne sa na informatívne účely uvádzajú peňažné sumy v Sk.

Ďalej uviedla, že vyhláška, ktorá bližšie špecifikuje zákon (č. 251/2008 Z. z.), ukladá zamestnávateľom povinnosť uviesť na výplatnom doklade konverzný kurz a konečnú sumu mzdy vyplácanú zamestnancovi alebo poukázanú na jeho bankový účet nielen v mene Sk, ale aj v mene EUR po prepočte konverzným kurzom, zaokrúhlenú na najbližší eurocent podľa matematických princípov.

"Po prvýkrát budeme mať uvedené údaje aj v eurách na našich výplatných obálkach za mesiac júl. Okrem konverzného kurzu je na výplatnej obálke uvedená v mene EUR aj celková suma zúčtovaného príjmu (Spolu príjmy EUR) a suma výplaty zamestnanca odvedená na jeho osobný účet v peňažnom ústave (Výplata v EUR)," informovala V. Špakovská. Pre lepšiu názornosť prikladáme vzor výplatnej obálky so zvýraznením nových údajov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...